Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, “Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz, ister Kırım’da yaşayan, isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarlarının hak ve menfaatlerini korumaya devam edecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile birlikte, gerçekleştirdikleri baş başa görüşme ve Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.
Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu.
2018 yılının, Ukrayna’yla köklü geçmişe sahip ilişkilerin 100. yıl dönümü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1918 yılında, genç Ukrayna Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu hatırlattı. “Bugün ilişkilerimizi o günkü öncü vizyonla yürütüyoruz” diyen ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 7. toplantısının bu vizyonun farklı bir yansıması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız 2011 yılından bu yana her sene düzenli olarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede ilişkilerimizi her geçen yıl daha da güçlendirdik, güçlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 10 MİLYAR DOLARI YAKALAYACAKTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke vatandaşlarının seyahatlerini karşılıklı olarak kimlikleriyle yapabildiklerini belirterek, Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 2018 yılında bir milyonu aştığını bildirdi. Bugün yapılan toplantıda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı da yılsonuna kadar bitirme kararlılığında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu anlaşmayla beraber ikili ticaret hacminin 10 milyar doları yakalayacağını ifade etti.
Savunma sanayi alanında da iş birliğinin her geçen gün güçlenerek devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şirketlerimiz ortak projelere imza atar hâle geldiler. Konsey toplantıları ilişkilerimizin ahdi zemininin sağlamlaştırılmasına vesile hazırlıyor. Az önce değerli dostum Poroşenko’yla sizlerde gördüğünüz gibi Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladık. Tabii bu belge bir sonraki Ukrayna’da yapacağımız zirveye kadar bizim bir yol haritamızdır” açıklamalarında bulundu.
“KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMADIĞIMIZI TEKRAREN VURGULADIK”
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7. toplantısı nedeniyle gerçekleştirilen görüşmelerde, uluslararası ve bölgesel meseleleri de ele alma fırsatı bulduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle Ukrayna’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık” dedi.
Türkiye’nin, ister Kırım’da yaşayan, isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarlarının hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım Tatarı kardeşlerimize sahip çıktıkları için kıymetli dostuma da huzurunuzda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ettiklerini belirterek, “Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın başkanlık ettiği Ukrayna AGİT Özel Gözlem Misyonu’nun çalışmalarını takdirle izliyoruz” dedi.
Konuşmasında Türkiye’nin Ukrayna’daki reform sürecini gönülden desteklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, reformların başarıya ulaşmasının sadece Ukrayna’nın değil, aynı zamanda tüm bölgenin yararına olacağını sözlerine ekledi.
“UKRAYNA’DAKİ FETÖ VARLIĞININ TÜMÜYLE ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN İŞ BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ukrayna makamlarının, dostluğun gereğini yaparak desteklerini gösterdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde de Ukrayna’daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum. Bu konuda Maarif Vakfıyla, özellikle Ukrayna Millî Eğitim Bakanlığının iş birliğine vurgu yaptık. Bu vesileyle dostum Sayın Poroşenko’ya ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi yönünde sergilediği irade için teşekkür ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini toplantı sonuçlarının ve imzalanan anlaşmaların iki ülke için hayırlı olmasını temennisiyle tamamladı.
UKRAYNA LİDERİ POROŞENKO: “TÜRKİYE, ULUSLARARASI SAHADA UKRAYNA’NIN KİLİT ORTAKLARINDAN BİRİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye’nin kendileri için sadece komşu değil, aynı zamanda uluslararası sahada Ukrayna’nın kilit ortaklarından biri olduğuna vurgu yaptı. Yapılan görüşmelerin karşılıklı anlayış ve güvenin yüksek düzeyini ifade ettiğini belirten Başkan Poroşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği destekten dolayı, Kırım’ın yasa dışı işgalini tanımadığı için ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna silahlı saldırısını kınadığı için teşekkür etti.
Bu sorunlara çözüm getirmek amacıyla gerek ikili düzeyde gerekse uluslararası örgütler çerçevesinde Türkiye ile birlikte çalışma kararlılığını teyit ettiklerini belirten Başkan Poroşenko, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün konuşlanması için karar çıkması durumunda Türkiye’nin de bunun içinde olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
“HEDEFİMİZ, MÜNBİÇ’TEN TERÖR ÖRGÜTLERİ PYD/YPG’NİN ÇIKMASIDIR”
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile yaptıkları telefon görüşmesine yönelik bir soru üzerine, masada çok önemli konular bulunduğunu, bunlardan birinin de Kuzey Suriye’deki gelişmeler olduğunu belirtti. Türk ve Amerikan askerlerinin Gaziantep’te yaptıkları eğitim çalışmalarının ardından Münbiç’te ortak devriye çalışmalarının planlandığı şekilde devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin PYD/YPG terör örgütlerinin Münbiç’ten çıkması olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Bununla ilgili Dışişleri Bakanımızla, Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo arasında biliyorsunuz belirlenmiş bir yol haritası vardı, bu 90 günlük bir yol haritasıydı. Ancak bu yol haritasına uyulmadı bu çok çok aştı. Şimdi ise bu yol haritasının artık uygulamaya konulma zamanı dedik ve bu süreç başladı devam ediyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşmelerinde Halk Bank konusunun da ele alındığını belirterek şunları kaydetti: “Bu konularla ilgili de ilgili bakan arkadaşlarıma hemen talimatı vereceğim dedi. Münbiç’le ilgili yine aynı şekilde ilgili bakan arkadaşlarıma talimatı vereceğim dedi. Münbiç konusuyla ilgili olarak bakan arkadaşlarına verdiği talimatı gerçekten biz de gördük. Nitekim onların Savunma Bakanı, Savunma Bakanımızı hemen ertesi gün zannediyorum aradı. Aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanlarına da hemen talimatı vereceğim dedi ve oraya da talimatı verdiğini, çünkü bizim Hazine ve Maliye Bakanımızı da hemen ertesi gün aradılar ve şu an da görüşmeler bu konuyla ilgili de devam ediyor. Yani bu konuda bu sürecin başlamış olması tabii her türlü önemi haiz.”
İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANLARI HAKKINDA ALINAN YAPTIRIM KARARININ KALDIRILMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri ve Adalet Bakanları hakkında Amerika Birleşik Devletleri tarafından alınan yaptırım kararının kaldırılmasına yönelik olarak da “Onunla ilgili de eş zamanlı olarak Amerika ve Türkiye saatiyle belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı ve şimdi aramızda böyle bir şey artık yok ve süreci karşılıklı takip ediyoruz. 10-11 Ekim’de malum Paris’te bir uluslararası toplantı var. Bu toplantıda Sayın Trump’la orada da bir görüşmeyi daha farklı konular olmak üzere yüz yüze görüşme imkânımız olacak, Sayın Putin’le aynı şekilde. Yani dünya liderlerinin bir kısmıyla orada bu tür konuları görüşme fırsatını da yakalayacağız” açıklamalarında bulundu.