DÜNYA Güncel Türkiye

“Dünyada yaşanan gelişmeler, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birleşmemizin önemini ortaya koymuştur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Dünyada ve özellikle bölgemizde yaşanan gelişmeler, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birleşmemizin önemini de ortaya koymuştur. Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olan Türkmenistan’ı artık aile meclisimizde tam üye olarak görmek istediğimizi bu vesileyle tekrar vurgulamak istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Sözlerinin başında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu ziyaretin, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un Devlet Başkanı olarak Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olması sebebiyle ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak tarih, dil, din ve kültüre dayanan münasebetlerimiz, karşılıklı saygı, iş birliği ve ortak çıkarlar temelinde her geçen gün daha da güçlenerek gelişiyor” ifadesini kullandı.

Bugünkü görüşmelerde iki ülke ilişkilerini tüm yönleriyle değerlendirdiklerini, iş birliği imkânlarını ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında enerji, ulaştırma, ticaret, bilgi teknolojileri, KOBİ’ler, çevre, meteoroloji ve iklim değişikliği, tarım, standardizasyon, akreditasyon, medya, insan kaynaklarının yönetimi, gençlik ve spor, eğitim, kültür ve arşiv alanlarında anlaşmalar imzalandığını kaydetti.

“TÜRKMENİSTAN, ENERJİ KAYNAKLARI BAKIMINDAN DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİ ARASINDA YER ALIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Türkmenistan’ın daimi tarafsızlık statüsü temelinde, Gazze başta olmak üzere bölgenin karşı karşıya kaldığı güncel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Türkmenistan enerji kaynakları bakımından bölgemizin ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Mevcut konjonktürde Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden küresel piyasalara arzı ayrı bir stratejik değer kazandı. Gerek Türkmenistan ile ikili gerekse de Azerbaycan’ın dahiliyle üçlü iş birliği süreçleri bu kapsamda önemlidir. Bu iş birliği mekanizmaları sayesinde enerji güvenliğine hep birlikte katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu minvalde, Hazar geçişli doğu-batı orta koridorunun geliştirilmesine dair karşılıklı olarak görüşlerimizi paylaştık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerde, Türkmenistan ile birçok konuda benzer bakış açılarına sahip olduğumuzu gördüm. Dünyada ve özellikle bölgemizde şu anda yaşanan gelişmeler, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birleşmemizin önemini de ortaya koymuştur. Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olan Türkmenistan’ı artık aile meclisimizde tam üye olarak görmek istediğimizi tekrar vurgulamak istiyorum” diye ekledi.

Bugünkü görüşmelerde ekonomik ve ticari münasebetlerin de önemli yer teşkil ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bugüne kadar 50 milyar doların üzerinde müteahhitlik projesine imza attığını söyledi.

Bununla iftihar ederken, bu alandaki iş birliğinin artarak sürmesini temenni ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nun da iş adamları ve ilgili kurumlar arasında karşılıklı etkileşimin gelişmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu anımsatarak, Türkmenistan’ın, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un liderliği, Millî Lider ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un vizyonerliği ve çalışkan Türkmen halkının gayretleri sayesinde, bağımsızlığından bugüne, geçen kısa sürede örnek bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

“TÜRKİYE, TÜRKMEN KARDEŞLERİNİN YANINDA”

Türkiye’nin, bağımsızlığından bu yana her zaman Türkmen kardeşlerinin yanında olduğunu, olmaya da devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan 13 başlıktaki protokollerle Türkiye-Türkmenistan arasındaki gücün nereye vardığının görüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantıları ile bunları hayata geçireceklerini dile getirerek, görüşmelerin ülkeler, halklar ve bölge için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

TÜRKMENİSTAN DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMEDOV: “DOSTLUK VE KARŞILIKLI ANLAYIŞ ORTAMINDA ETKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayarak, “Ziyaret çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın Cumhurbaşkanı ile dostluk ve karşılıklı anlayış ortamında çok etkili görüşmeler gerçekleştirdik. Ülkelerimizin arasındaki ikili iş birliğinin çeşitli alanlarına ait konuları değerlendirdik. Ayrıca, ilgi duyulan önemli, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde bölgesel, uluslararası politikada önemli konuma sahip konular üzerinde ve özellikle güvenlik ve istikrarın sağlanması, uluslararası ilişkilerin niteliğinin artırılmasıyla ilgili konuların ele alındığını söyleyen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ayrıca, ikili ticaret hacminin artırılmasının önemine dikkati çekildiğini söyledi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede, (Cumhurbaşkanı Erdoğan ile) Türkmen doğal gazının ve elektrik enerjisinin Hazar Denizi üzerinden Türkiye’ye iletilmesi konusunu değerlendirdik. Biz transit alanda yakın iş birliğini derinleştirmenin iki ülkenin arasında ticaretin geliştirilmesinde öneme sahip olduğunu teyit ettik. Bu bağlamda mevcut ulaştırma koridorlarının özellikle hazar geçişli Hazar Denizi ve Karadeniz Koridoru’nun etkinliğinin artırılmasıyla ilgili yeni yönlerinin oluşturulmasının karşılıklı çıkarlara uygun olduğunu belirttik.”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, iki ülke arasında, müzakereler sonucunda siyasi, ticari, ekonomik alanda iş birliğini geliştirmeye yardım edecek önemli belgeler imzalandığını söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov huzurunda iki ülke arasında 13 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde baş başa yaptıkları görüşme ve heyetlerin bir araya gelmesinin ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Bu kapsamda, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Arasında Türkiye-Türkmenistan Ticaret Ve Sanayi Odası Forumu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkmenistan Hükûmeti Arasında Görsel-İşitsel Hizmetlere Dair Ortak Yapım Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Arasında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Eylem Planı”, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı ile Türkmenistan Devlet Başkanlığına Bağlı Devlet Servisi Akademisi Arasında İnsan Kaynaklarının Yönetimi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkmenistan Hükûmeti Arasında Teknik Düzenlemeler, Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi, Akreditasyon Ve Metroloji Alanlarında İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı İle Türkmenistan Bakanlar Kurulu Nezdinde Baş Arşiv Müdürlüğü Arasında İşbirliği Protokolü”, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İle Türkmenistan Devlet Televizyon, Radyo Yayıncılık Ve Sinematografi Komitesi Arasında Medya Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ile Türkmenistan Eğitim Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı ile Türkmenistan Bakanlar Kuruluna Bağlı Ulaştırma Ve Haberleşme Ajansı Arasında Ulaştırma ve Bilgi Teknolojilerinde Araştırma Ve Geliştirme Faaliyetlerinde İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkmenistan Hükûmeti Arasında Bitki Koruma ve Bitki Karantinası Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı İle Türkmenistan Kültür Bakanlığı Arasında Kültür Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkmenistan Hükûmeti Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşmasının Uygulanması İçin Gençlik Politikası Alanında 2024-2026 Dönemi İşbirliği Eylem Planı” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İle Türkmenistan Hükûmeti Arasında Meteoroloji Alanında İşbirliği Anlaşması” imza altına alındı.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Ekim 2023
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
seers cmp badge