Güncel Türkiye

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Doğu Akdeniz’de oldubittiye göz yummayız”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye; gerek Ege’de, gerek Akdeniz’de, gerekse Karadeniz’de egemenlik haklarından doğan temel haklarını savunmak için bugüne kadar gösterdiği kararlı tutumu bundan sonra da göstermeye devam edecektir. Kim tarafından gelirse gelsin, Türkiye’nin özellikle Doğu Akdeniz’de bir oldubittiye göz yummayacağını herkesin bilmesi gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’na ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ele alınan konular ve gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi yarın Yunanistan Başbakanı Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulunuyor. İki gün olarak planlanan bu ziyaretin ilk ayağı yarın Ankara’da gerçekleşecek. Sayın Çipras öncelikle Başkan Yardımcımız Fuat Oktay tarafından karşılanacak ve onunla görüşecek, ardından Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilecek.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS’IN ZİYARETİ

Tabii Yunanistan’la yoğun bir gündemimiz var; ikili, ticari, ekonomik ilişkilerimizin yanı sıra Ege’deki gelişmeler, enerji, TAP, Türk Akımı, Batı Trakya’daki Türk azınlığı, Türkiye’de yaşayan Rum azınlığı, Ege, Akdeniz kıta sahanlığı, adalar ve bütün bu konularla ilgili yarın yoğun bir gündemimiz olacak. Sayın Çipras’ın buraya gelmeden önce bugün Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamalar memnuniyet verici, bu yaklaşımlarının pozitif ve iyi niyetli olduğunu göstermektedir. Yarınki görüşmelerin de biz bu çerçevede gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Yalnız bu vesileyle şunu da ifade etmek isterim: Bugün sunumunda Dışişleri Bakanımız da, Millî Savunma Bakanımız da Kabine Toplantısı’nda altını çizdiler, Türkiye; gerek Ege’de, gerek Akdeniz’de gerekse Karadeniz’de egemenlik haklarından doğal temel haklarını savunmak için bugüne kadar gösterdiği kararlı tutumu bundan sonra da göstermeye devam edecektir. Kim tarafından gelirse gelsin, özellikle Doğu Akdeniz’de bir oldubittiye Türkiye’nin göz yummayacağını herkesin bilmesi gerekir.

“AKDENİZ’İN BARIŞ DENİZİ HÂLİNE GELMESİ, KAYNAKLARIN ADİL ŞEKİLDE PAYLAŞILMASIYLA MÜMKÜN”

Zira Akdeniz’in bir barış denizi hâline gelmesi, kaynakların eşit ve adil bir şekilde bulunması, çıkartılması ve paylaşılmasıyla mümkün olabilir. Şu veya bu gerekçeyle özellikle Kıbrıs Rum tarafının belli ülkelerle yaptığı anlaşmalar çerçevesinde defakto durumlar yaratmaya çalışmasının beyhude bir çaba olduğunu bir kez daha ifade etmek isteriz, Türkiye bunları asla kabul etmeyecektir.

Türkiye Cumhuriyeti uluslararası hukuk çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’yle bir dizi anlaşma imzalamıştır ve Enerji Bakanlığımız da bildiğiniz gibi bugün Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ın etrafında kendisine tahsis edilen bölgelerde de arama çalışmaları yapmaktadır. Yakında sondaj çalışmalarının başlayacağını da öngörüyoruz, bu çalışmalar devam edecektir. Türkiye’yi tabiri caizse Antalya Körfezi’ne hapsetmeye çalışan yaklaşımların bizim açımızdan kabul edilebilir olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum.

“ÜRDÜN’LE YAKIN TEMASLARIMIZI BUNDAN SONRA DA DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Bir diğer konu, bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız Ürdün Kralını da dün Vahdettin Köşkü’nde ağırladı. Ürdün bizim çok iyi ilişkilerimizin olduğu bir kardeş, dost, müttefik ülkedir. Ve özellikle hem ikili ticari ilişkilerimiz, serbest ticaret anlaşmasının yeniden tesis edilmesi, Filisin meselesi ve diğer bölgesel konular, Suriye başta olmak üzere etraflı bir şekilde burada ele alındı. Ürdün’le bu yakın temaslarımızı bundan sonra da devam ettireceğiz.

Suriye bahsiyle ilgili bir cümle daha eklemek istiyorum: Demin özellikle Fırat’ın doğusuna yoğunlaştık; ama bu Münbiç yol haritasının uygulamasıyla ilgili çağrımızı buradan tekrar etmek istiyorum. Amerikalı yetkililerle bu konuyu uzun bir süredir müzakere ediyoruz. Şu ana kadar aslında bu anlaşmanın çoktan ya da yol haritasının çoktan hayata geçirilmiş olması gerekirdi. Oyalama taktiklerinin kimseye bir faydası olmayacaktır.

“MÜNBİÇ YOL HARİTASININ İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

İki müttefik olarak, iki NATO üyesi ülke olarak artık bu Münbiç yol haritasının ivedilikle daha fazla gecikme olmadan hayata geçirilmesi hem ikili ilişkilerimiz, hem bölgenin güvenliği, hem de Suriye’deki süreç açısından büyük önem arz ediyor. Sayın Dışişleri Bakanımızın yarın yapacağı ziyarette de tabii bu konu etraflı bir şekilde ele alınacak. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin beklentisinin de bu yol haritasının bir an önce uygulanması olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum.”

Soru: “Müsaadenizle iç ve dış ayrı olmak üzere iki sorum olacak. Öncelikle güvenli bölge konusunda ABD’yle bir anlaşmaya varıldığı iddiası yabancı basında dillendiriliyor. Böyle bir iddia doğru mudur, anlaşma sağlandıysa hangi noktalarda böyle bir anlaşma sağlandı? İkinci sorum içi politikaya yönelik olacak: Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir televizyon programında değindi, yeni askerlik sistemiyle ilgili 3-6-9 aylık bir sistemden bahsetti. Başka bir detay söz konusu mudur?

“GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Öncelikle bu basında çıkan güvenli bölgeyle ilgili bir anlaşmaya varıldı haberlerinin doğru olmadığını ifade etmek isterim, bu konuda müzakereler hâlâ devam ediyor. Yine başta da söylediğim gibi, bir oldubittiyle burayı adeta PYD-YPG terör örgütünü koruyan bir tampon bölge hâline getirme yaklaşımlarını kesin olarak reddettiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Burası güvenli bölge olacaktır, şu veya bu terör örgütünü korumak için kurulacak bir tampon bölge olmayacaktır. Türkiye bunu asla müsaade etmez, bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Amerikalı mevkidaşlarımızla yaptığımız müzakerelerin aslında özünü de bu oluşturuyor şu anda. Sayın Trump’ın 20 mil olarak açıkladığı güvenli bölge, Türkiye’yi, Türkiye sınırını ve o bölgede yaşayan Suriyelileri korumayı hedeflemektedir, başka bir düşünceyle, başka bir saikle birileri birtakım planlar yapıyorsa, Türkiye’nin buna onay vermeyeceğini bilmeleri gerekir.

İşte bu bölgeye bir uluslararası güç konuşlandırılsın, Türkler olmasın vesaire gibi birtakım fikirlerin de ortaya atıldığını görüyoruz. Yani açıkçası Sayın Trump’ın koyduğu iradeden sonra ilgili birimlerin bu konuyu sürekli böyle bulandırması bizi de düşündürüyor. Hangi saiklerle, hangi amaçlarla bu açıklamaları yaptıklarını, bu tür planlar üzerinde çalıştıklarını anlamakta zorlanıyoruz. Bu o kadar zor bir konu değil, yani biz daha önce de bunu defalarca ifade ettik.

“BİR TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VEREREK BİR BAŞKA TERÖR ÖRGÜTÜ BERTARAF EDİLEMEZ”

Amerika Birleşik Devletleri Obama döneminde YPG ve PYD’ye bu askerî desteği verene kadar, Suriye’de eli silahlı şu kadar bölgeyi kontrol eden, elinin altında bu kadar silahlı askeri olan bir YPG-PYD diye bir örgüt yoktu. Yani üç yıl önce böyle bir örgüt yoktu, bu güce sahip bir örgüt yoktu, Amerikan koruma kalkanı ve desteği çekildikten sonra gene Suriye’de böyle bir örgüt olmayacaktır. Bundan ne Suriye kaybeder, ne Suriye halkı kaybeder, Suriye Kürtleri de özgürleşir, Suriye’nin Arap’ı da, Türkmen’i de, Süryani’si de, Arami’si de özgürleşir. Ve aynı biz Cerablus bölgesinde yaptığımız gibi, Azez bölgesi’nde, Afrin’de, İdlib’de yaptığımız gibi yerel halkla ve meşru muhalif unsurlarla bu bölgelere biz güvenlik ve istikrarı çok rahat bir şekilde getirebiliriz. Hiç kimsenin YPG-PYD gibi bir terör örgütüne ya da onun maşalarına ihtiyacı yok. Dolayısıyla burada böyle bir kaygı içindelerse, bizimle ‘DEAŞ’a karşı savaşan müttefiklerimizi ortada bırakamayız’ gibi söylemlerin sıkça Amerikan basınında gündeme getirildiğini görüyoruz. Şunu bilmeleri gerekir ki;  bir terör örgütüyle bir başka terör örgütü def edilemez, bir terör örgütüne destek vererek bir başka terör örgütü bertaraf edilemez. Bu eninde sonunda bumerang olarak gelir, sizi de vurur.

Ben muhataplarıma burada yaptığımız müzakerelerde açıkça sordum, ‘YPG ve PYD’yle ilgili sizin nihai hedefiniz, planınız nedir?’ Bu soruya cevap veremediler. Geçici olarak diyorlar ki, ‘interaction, yani etkileşimsel bir ilişkimiz var bizim. DEAŞ’la mücadele bağlamında bir ilişki kurduk, bu çerçevede ilişkiyi devam ettireceğiz ve bu çerçevede sonlandıracağız.’ Biz de diyoruz ki, ‘madem DEAŞ’la mücadele sona erdi, DEAŞ yüzde 97-98 oranında Suriye topraklarından temizlendi, o zaman hâlâ bu ilişkiyi niye sürdürüyorsunuz?’ Bunun cevabını bize veremiyorlar. Dolayısıyla burada güvenli bölgenin amacı bellidir, kapsamı bellidir, bizim açımızdan son derece nettir ve biz de bu çerçevede gerek Amerikalılarla, gerek Ruslarla bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz.

“YENİ ASKERLİK YASASI İLE İLGİLİ MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI’NIN ÇALIŞMASI SÜRÜYOR”

Bedelli askerlik konusunda Millî Savunma Bakanımızın sunumunda bir bölüm de vardı, onu da sizinle paylaşalım sorunuza binaen. Biliyorsunuz bu bedelli askerliğe şu ana kadar yaklaşık 635 bin kişi başvurdu. Fakat şimdi yeni askerlik modeli üzerinde çalışılıyor, yani bedelli ve dövizli askerlik ve normal askerlik, işte üç başlık olarak zaten gündemimizde var. Bunu daha da çeşitlendiren Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 6-9-12 ay gibi zaman dilimlerine yayılabilecek farklı askerlik türleri üzerinde Millî Savunma Bakanlığımızın bir çalışması var.

Şimdi burada dört tane temel prensip ittihaz edilmiş durumda. Birisi; öngörülebilirlik, yani Türkiye’nin askerî ihtiyaçları çerçevesinde ve nüfus trendlerine göre nasıl bir askerî planlama yapılacak. İkincisi; ihtiyaçlar, yani Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel ihtiyaçları, güvenlik temel ihtiyaçları nedir, bunların belirlenmesi. Üçüncüsü; yükümlülerin eğitimi meselesi, yani askere alınacak kişilerin ne tür temel eğitim alacakları askerî ve diğer konularda. Dördüncüsü de; bütün bu sistemin bir bütün olarak sürdürülebilir olması, sürekli olması. Bununla ilgili detaylı bir hazırlık yapıyorlar, bugün ilk sonuçlarını Kabine’ye arz ettiler. Çalışma tekemmül ettirildiği zaman Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilecek, ondan sonra da nihai onay alındıktan sonra kamuoyuyla paylaşacak, inşallah kısa sürede tamamlınca bununla ilgili güzel haberleri de kamuoyuyla paylaşma imkânımız olacak.”

Soru: “ABD ve Rusya orta menzilli füze anlaşmasını askıya aldılar. Özellikle dünyada bu kararı nasıl değerlendirmek gerekir? Türkiye bu karara nasıl bakıyor? Dünya yeni bir silahlanmaya doğru mu gidiyor? İkinci sorum da şu: Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la MHP Lideri Devlet Bahçeli 19 Şubat’tan önce bir araya geleceği yönünde haberler var. Bu haberler doğru mu, doğruysa Sayın Erdoğan’la Sayın Bahçeli ne zaman bir araya geleceklerdir?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “İkinci sorunuzdan başlayayım. Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Bahçeli’yle her zaman görüşebilirler, bu 19 Şubat’tan önce olabilir, sonra olabilir, biraz da bu program yoğunlukla ilgili bir konu; ama görüşmelerinin önünde hiçbir zaman bir engel yok. Biliyorsunuz zaman zaman yüz yüze, zaman zaman telefonla görüşüyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde de böyle bir görüşme gerçekleşebilir; ama şu gün itibarıyla, yani şu gün şu saate bir randevu henüz sabitlenmiş değil. Ama önümüzdeki günlerde böyle bir görüşme gerçekleşebilir.

“ABD VE RUSYA’NIN ORTA MENZİLLİ FÜZE ANLAŞMASINI ASKIYA ALMASI ENDİŞE VERİCİ”

Bu Amerika ve Rusya’nın karşılıklı olarak orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşması, INF diye bilinen anlaşmadan çekilmesi meselesi bizim için endişe verici bir gelişme. Çünkü hatırlarsanız, kamuoyumuzun da bilmesi açısından belki bir cümleyle özetlemekte fayda var; 1987 yılında dönemin Amerikan Başkanı Ronald Reagan’la dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Gorbaçov arasında bu anlaşma imzalanmış ve 500 ila 5505 mil menzilli füzelerin yasaklanmasını bir karara bağlamış idi. Ve bu anlaşmanın da bir neticesi olarak çok kısa bir sürede, 4 ay gibi bir sürede 2500’e yakın orta menzilli füze imha edilmiş, ortadan kaldırılmış idi.

Bu tabii geçtiğimiz 30 küsur yıllık süre içerisinde hem Avrupa’da, hem Rusya’da, hem de bizim bölgemizde aslında bir güven ve istikrarı sağladı. Şimdi tabii karşılıklı suçlamalarla, yani Amerikalılar Ruslara ‘siz ihlal ediyorsunuz’ diyor, Ruslar Amerikalılara, ‘hayır, siz ihlal ettiniz’ diyor. Bu INF Anlaşmasından iki tarafın da çekilmesi endişe verici bir durum. Silahsızlanmanın konuşulduğu, dünyanın bütün nükleer, kimyasal ve kitlesel silahlardan arındırılması gereken bir dönemde, tabi böyle yeni bir silah yarışına giriliyor, yeni bir nükleer silahlanmaya doğru gidiliyor şeklindeki bir havanın oluşması, böyle bir ihtimalin ortaya çıkması elbette hepimiz için endişe vericidir. Yani bizim beklentimiz ve çağırımız bütün taraflara, bunu diplomatik yollardan tekrar oturup konuşup eğer anlaşmanın revize edilmesi ya da güncellenmesi gerekiyorsa bu yönde bir adım atmaları ve bu orta menzilli, uzun menzilli, bize göre bütün bu kitle imha silahlarını ortadan kaldıracak bir plan, bir güzergâh, bir yaklaşımı benimseyerek bundan sonra hareket etmeleri olacaktır.”

Soru: “FETÖ’yle mücadele noktasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir operasyonda, Hava Kuvvetleri’ne ilişkin olarak 11 F-16 pilotunun da gözaltına alındığı dikkat çekiyor. Türkiye’nin operasyonları konuştuğu bu dönemde hâlen Hava Kuvvetleri’nin içerisinde FETÖ’cülerin bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? İkinci sorum da seçim süreci takvimiyle ilgili. Tabii ki yoğun bir diplomasi süreci var; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting programı belli oldu mu, ne zaman başlayacak mitinglere, kaç ile gitmesi planlanıyor?”

“FETÖ’YLE MÜCADELE KONUSUNDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KARARLILIĞI TAMDIR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Öncelikle bu 11 pilotun gözaltına alınması konusunu bir kere hukuk devleti ilkleri açısından değerlendirmemiz lazım. Tabii ki darbeden bu kadar zaman sonra, yaklaşık 2,5 yıl sonra hâlâ FETÖ terör örgütüne mensup kişilerin ortaya çıkması, zanlıların gözaltına alınması, tutuklanması, yargı sürecine intikal ettirilmesi; bir, bu tehdidin hâlâ devam ettiğini farklı şekillerde gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın dünkü ifadesi de, yani ‘tamamen ortadan kalktı diyemeyiz’ ifadesi de bunu teyit ediyor.

Ama ikinci önemli husus da, bu konu Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu da tekrar teyit eden bir konudur. Yani bunlarla ilgili soruşturmalar devam ederken, dosyalar tekemmül ettirilirken, bu sonuçlara binaen de savcılığın talebi üzerine gözaltı yapılıyor, bu kişiler tutuklanıyor, mahkemeye sevk ediliyor veya işte haklarında kararlar veriliyor. Yani bazılarının iddia ettiği gibi keyfi olarak, hiçbir delile dayanmadan kanıtsız bir şekilde kimse içeri atılmıyor, kimse işinden ihraç edilmiyor. Bu kişilerle ilgili de soruşturma bugüne kadar devam etti ve bugün tekemmül ettirildiği için bu karar bugün alındı, daha önce tekemmül ettirilseydi belki bu karar daha önce alınmış olunacaktı. Bundan sonra da benzer şeyler olabilir tabi ki.

Burada şunun altını özellikle vurgulamak istiyorum: FETÖ’yle mücadele konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlılığı tamdır. Özellikle son dönemde örgütün kendi tabanını ayakta tutmak için yurt dışında ve Türkiye’ye dönük birtakım propaganda faaliyetleri yaptığını, karalama kampanyalarını artırmaya çalıştığını görüyoruz. Spekülatif haberler, yalan haberler, hatta bazen Amerika’daki televizyon dizilerine para vermek suretiyle repliklere ekletmek suretiyle yaptıkları algı operasyonları, bunları biz çok yakından takip ediyoruz, biliyoruz, görüyoruz. Kimi hedeflediklerini, nereden kaynaklandığını da çok açık ve net bir şekilde görüyoruz.

“FETÖ ÖLMEKTE BİR OLAN YAPIDIR”

Bu tür faaliyetlerin Türkiye’de artık alıcısı kalmamıştır. FETÖ terör örgütünün bu manada Türkiye’de bir operasyon yapma kabiliyeti kalmamıştır, kamuoyunda bir karşılığı asla yoktur. Ama kendi tabanlarını ayakta tutmak için yurt dışında birtakım çevreleri harekete geçirdiklerini, Türkiye aleyhine yazılar yazdıklarını, kitaplar yazdırdıklarını, toplantılar yaptırdıklarını biz biliyoruz. Bu, onların suçluluk duygusunu derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu beyhude çabalarla artık ölmekte olan o yapıyı ve ölmesi gereken o yapıyı ayakta tutamayacaklardır, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak vatandaşlarıyla, kurumlarıyla, STK’larıyla, iş çevreleriyle, ilgili bütün birimleriyle bu habis yapının karşısında net bir şekilde durmaya bundan sonra da devam edeceğiz.

YEREL SEÇİM ÇALIŞMALARI

İkinci sorunuza gelince, aslında manifestonun açıklanmasıyla bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımızın seçim kampanya trafiği de başlamış oldu. Tabii Şubat ayının ikinci yarısından itibaren bu trafik artacak. İllerle ilgili çalışmalar yapılıyor, mitinglerle ilgili çalışmalar şu anda yürütülüyor, netleştikçe bunları sizinle paylaşırız. Ama bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman halkın içinde olmuş, halka birlikte siyaset yapmış, onlar için siyaseti yeniden tanımlamış, anlamlandırmış bir liderdir.

Dolayısıyla vatandaşla olan bu temasını daha da artıracak il ziyaretleri, vatandaş buluşmaları, salon toplantıları, mitingler önümüzdeki günlerde tabii ki artacaktır. Ama dediğim gibi aslında manifestonun ilan edilmesiyle beraber geçtiğimiz Perşembe günü bu sürecin fiilen başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Soru: “Dün Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada televizyon programında Münbiç konusunda özellikle bazı olumlu haberlerin geldiğini ifade etti. Siz de bugün çağrıyı yinelediniz Münbiç’in konusundaki yol haritasının daha fazla gecikmemesine ilişkin. O olumlu haberler nedir acaba? Terör örgütü mensupları Türkiye’nin talep ettiği şekilde Fırat’ın doğusuna yönelik bir hareketlenme, bir somut bir adım var mı?”

“MÜMBİÇ YOL HARİTASI KONUSUNDA AMERİKALILARIN ADIM ATMASI GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle Millî Savunma Bakanlığı’ndan Moskova’ya gidip dönen heyetin getirdiği haberlerle ilgili o yorumu yapmıştı. Hatırlarsanız, orada Münbiç’in dışında Arima bölgesinde de rejimin bazı unsurları var, yani bunlar Münbiç’in daha batısında bir birim. Orada ‘rejim unsurları Rus güçleriyle, PYD’liler ortak devriye yaptı’ gibi haberler çıkmıştı, bunların aslının olmadığı teyit etmiş olduk Ruslardan.

O bölgeye bizim Amerikalılarla konuştuğumuz şekilde yol haritasının hayata geçirilmesi noktasında biz Ruslarla da mutabık kaldık. Fakat burada tabii Amerikalıların bir adım atması gerekiyor. Yani daha önce biliyorsunuz ayrı devriyeler yapıldı, sonra ortak devriyeler yapıldı; ama artık bunlar geride kaldı. Şimdi bir sonraki adımı atmamız lazım, yani Münbiç’in içinde bulunan PYD-YPG unsurlarının tamamının artık buradan çıkması ve Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor ki biz Münbiç’in güvenliğini devralalım. Sayın Dışişleri Bakanımızın yarın Washington’da yapacağı temasların da önemli odak noktalarından bir tanesi bu olacak. Umarız önümüzdeki günlerde çok fazla gecikmeden bu yol haritasını tamamen hayata geçirecek adımların atıldığını hep birlikte görürüz.”

Soru: “Dün Sayın Cumhurbaşkanımız Suriye rejimiyle bazı düşük düzeyli bağlantılar olduğunu söyledi. Bir de, Rusya bu konuda Türkiye’yle rejim arasında ilişkinin kurulması konusunda baskı yaptığını duyuyoruz. Acaba Türkiye’nin ilerdeki dönemde bu düzeyi yükseltme niyeti var mı, yoksa belli bir prensipsel bir tavrı mı var?”

“ESED REJİMİ MEŞRUİYETİNİ YİTİRMİŞ BİR REJİMDİR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Öncelikle şunu söyleyeyim: Yani ne Rusya’nın, ne bir başka ülkenin Türkiye’ye herhangi bir konuda baskı yapması söz konusu olamaz, birtakım tekliflerde bulunabilirler, tavsiyelerde bulunabilirler; ama baskı diye bir şey söz konusu olmaz.

Suriye rejimi konusunda bizim tavrımız baştan beri hep net oldu biliyorsunuz. Biz Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güven ve istikrarını sağlayacak adımların atılması için Cenevre sürecinde de, Astana sürecinde de bulunduk, bulunmaya da devam ediyoruz. Bizim birinci önceliğimiz, bütün Suriye halkını, yani Arap’ıyla Kürt’üyle, Sünni’siyle Alevi’siyle, Hıristiyan’ıyla Müslümanıyla hepsini kucaklayacak, onları daha müreffeh ve barışçıl bir geleceğe taşıyacak siyasi bir yapının kurulması. Bize göre Esed rejimi meşruiyetini yitirmiş ve bu geleceği vadetmekten uzak olan bir rejimdir. Bu kadar insanın kanına girmiş, bu kadar kan dökmüş bir rejimin böyle bir rol üstlenmesi mümkün değildir.

Temas noktasına gelince, daha önce de Sayın Cumhurbaşkanımız aslında ifade etmiş, ben de hatta buradan bir ya da iki basın toplantısında bir soru üzerine söylemiştim. İstihbarat birimlerimiz Türkiye’nin güvenliği çerçevesinde ve Suriye sahasındaki yürüttükleri operasyonların emniyeti ve selameti açısından zaman zaman farklı merkezlerle, buna Şam da dâhil, Haseki Kamışlı’daki rejim unsurları da dâhil olmak üzere birtakım temaslarda bulunabilirler, bunda şaşılacak bir durum yok. Ama bu direkt rejimin meşruiyetini tanıma anlamına gelmez, daha operasyonel bir ilişkidir.

Biz tabii Suriye’nin dediğim gibi bütününü kucaklayacak, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği çerçevesinde Suriye’yi daha iyi bir geleceğe taşıyacak siyasi çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın da her seferinde ifade ettiği gibi sahada da masada da olmaya devam edecek.”

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Şubat 2019
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
seers cmp badge