SİVİL toplum denince ülkemizde ilk akla gelen STK’lardan olan Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV), iş dünyasına ve eğitim dünyasına katkılarını sürdürüyor. TÜSİAV bu kez de eğitim dünyasına yıllarce emekler vererek ülkemizin gelecek nesillerini hazırlayan “eğitim çınarlarını” ödüllendirdi.
TÜSİAV ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliği ile bu yıl ikincisi gerçekleşen ve geleneksel hale getirilen “Eğitimin Çınarları ve Eğitime Destek Verenler” Ödül Töreni, Ankara Üniversitesi Rektörlük Binası 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Ödül törenine Başkent’in önde gelen eğitimcileri, iş, siyaset ve cemiyet hayatının önde gelen isimleri katıldı.
TÜSİAV BAŞKANI SARITOPRAK: “EĞİTİME DESTEK VERENLER OLARAK HEPİMİZ ATATÜRK’ÜN MANEVİ MİRASÇILARIYIZ”
TÜSİAV Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak ise konuşmasında eğitimin çınarları öğretmenlerin önceliklerini insan inşa etmeye veren, kıymetli ve saygı değer insanlar olduğunu kaydetti. Sarıtoprak, “Ankara Üniversitesi 2 ayrı kazada 2 ayrı akademisyenini kaybetti. Ayrıca geçenlerde 90 yaşında aramızdan ayrılan Prof. Bozkurt Güvenç’i Demirel’e baş danışmanlık yaparken tanımıştım. Daha sonrada rahmetli Doğramacı’nın hep yanındaydı. Bilim ve Teknoloji dergisinin Kasım sayısında diyor ki; insan hayattaki gerçekleri anlamak için karanlık geçmişe değil, aydınlığa, aydınlatanlara ve aydınlanmaya yönelmelidir. Bozkurt Hoca yazısının sonunda nereden başlamalı sorusuna şu yanıtı vermiştir; eğitimden.
Atatürk’te bu gerçeği çok önceden görmüştür. Atatürk’e göre sağlıkta, ekonomide, siyasette vs de ne gibi sıkıntılar olursa yolu eğitimden geçmektedir. Atatürk, benden sonra beni sevmek isteyenler akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar der. Eğitime destek verenler hepimiz onun manevi mirasçılarıyız.
Eğitim bir milleti ya özgür bağımsız şanlı yüksek toplum halinde yaşatır. Ya da esaret ve sefalete terfi ettirir. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğitimcilere ve öğretmenlere muhtaçtır. Öğretmenlik ömür boyu sürecek bir öğreticiliktir. Yerinde duran Bir şey geriye doğru gidiyor demektir. Öncelikle insan yetiştirmemiz lazım. Öncelikle vicdan ve vizyon sahibi tüm eğitimcilere düşüyor” ifadelerini kullandı.
TÜSİAV EĞİTİM PLATFORMU BAŞKANI NORMAN: “MİLLETLERİ KURTARACAK OLANLAR YALNIZ VE ANCAK ÖĞRETMENLERDİR”
TÜSİAV Eğitim Platformu Başkanı Öztuna Norman yaptığı açılış konuşmasında ülkemizdeki en büyük sorunun öğrenci, iyi öğretmen ve nitelikli öğretmenler yetiştirmek olduğunu söyledi. Nitelikli öğretmenler sayesinde nitelikli çocukların yetişeceğini dolayısıyla söz konusu çocukların ahlaklı, ülkelerini seven vatansever bireyler olacağını kaydetti. Norman, “ Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Ankara Üniversitesi’nin bize sağladığı bu imkanlarla ikincisini gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonla amacımız bugüne kadar eğitime destek vermiş ve verecek olan öğretim görevlileri, öğretmenler, sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmalardan minikte olsa onurlandırma ile teşekkür etmektir. Öğretmenler hata yaparsa toplum ölür, ülke ölür. Baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi milletleri kurtaracak olanlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” dedi.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İBİŞ: “ATATÜRK, ‘EN GÜÇLÜ ORDU EĞİTİM ORDUSUDUR’ DER”
Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ise her toplumun başarılı olması gereken farklı unsurların olduğunu belirtti. İbiş, “Bunun başında hukuk, adalet, çağdaşlık, demokrasi, eğitim, insan hakları gibi evrensel değerler geliyor. Çağdaşlık ve eğitim en önde gelen unsurlardır. Dünyada iyi bir şey vardır ki o da eğitimdir, kötü Bir şey vardır ki o da cehalet. Bir toplumun güçlü ve şanlı olması eğitimden geçer. Geleceğimizin, cumhuriyetimizin güvencesi için eğitimin sağlam değerlerde olması için Mustafa Kemal Atatürk sağlam nitelikle öğretmen ihtiyacını vurgulamıştır. Doğduğumuz gün anne kucağında eğitime başlıyoruz. Bu süreç ölene kadar devam ediyor. Biz, öğretim ve eğitimi karıştırıyoruz. Nazi kampında yaşanan şeyler iyi eğitim almamış ama iyi öğretim almış insanlardan ortaya çıkmıştır. O yüzden eğitim çok önemlidir. Atatürk, 2 ordu vardır en güçlüsü eğitim ordusu der.
Yaklaşık 5 yıldır birçok eğitim yaptığımız süreçte amacımız farkındalık yaratarak bilinç oluşturmaktır. İş dünyası ile üniversiteyi, toplumu bir araya getirmektir. En zor şey anlayış ve bilinç değişimidir” dedi.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI PROF. DR. FEYZİOĞLU: “İYİ BİR İNSAN OLMAYI TOPLUM ÖĞRETİR”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise zor zamanlardan geçildiğini ifade ederek, “ ömrümün büyük bir kısmını bu binaya adadım ve burada çalıştım. Çalışmalarım yıllarca ve sabahlara kadar sürdü. Zor zamanlardan geçiyoruz. Toplumun kutuplaşma ile birbirine sürtüştürülmek istediği bir zamandan geçiyoruz. Erkan Hoca, bilgi birikimi ile Ankara Üniversitesi’ni bilim yuvası olarak muhafaza eden çok doğru ve yetkili yönetim anlayışını ortaya koyuyor. İyi insan olmayı toplum öğretir. Öğretim bunu yapamaz. İkisi arasında fark vardır ve birlikte olmalıdır. Theodore Roosevelt şöyle der; Hukuk ahlaksız insanların elinde icat ettiği en tehlikeli silahtır. İyi bir hukuk teknisyeni eğer iyi bir insan değilse iyi bir hukukçu olmaz. Elindeki yetki ile sonsuz zarar verebilir. Eğitim – öğretim Ankara Üniversitesi’nin işidir. Ankara Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin omurgasını teşkil eden bir üniversitedir” açıklamasında bulundu.
“EĞİTİMİN ÇINARLARINA ÖDÜL
Törende; Eğitim Çınarı Ödülü’nü Ali Naili Erdem, Prof. Dr. Hayat Erkanal, Prof. Dr. Necdet Adabağ, Prof. Dr. Nursel Aydın ve Prof. Dr. Metin Atamer aldı. Yılın Eğitim Öğretime Yön Veren Eğitimci Ödülü Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu’nun oldu. Yılın Eğitmeni ödülü; Nesibe Aydın’ın, Yılın Fark Yaratan Okulu Ödülü Özel Norman Anadolu Lisesi’nin, Eğitime Destek Veren Kurum Ödülü; Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı şebnem Bursalı ve Genç Girişim ve Yönetişim Derneği başkanı M.Nezih Allıoğlu . Eğitime Destek Verenler Ödülü’ne ise Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu, Nebahat İbiş, Dr. Semih Süreyya Yazıcı, Güzin Kırsaçlıoğlu ve Emel Uslu Atik layık görüldü.