Güncel Türkiye

Kadınların Sorunlarını Çözememiş Bir Toplum Hedeflerine Ulaşamaz

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde insana ve özellikle kadına dair yanlış algılar, yanlış kabuller, yanlış uygulamalar varsa, bunun sebebini dinimizde veya kültürümüzde değil, daha derinlerde aramak durumundayız. Bu bakımdan biz, kadınlarımızın meselelerine sahip çıkmakla, aslında tüm milletimizin, hatta tüm insanlığın dertlerine derman aramış oluyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında gerçekleştirilen programa katıldı.

 

Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde düzenlenen programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına yönelik şiddet eylemlerinde hayatlarını kaybetmiş olan tüm kadınları tazimle yâd ederek, Allah’tan rahmet temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında ülkemizde kadınların sorunlarının aşılmasında bugün gelinen yer itibariyle, bakanlığın ve sivil toplum kuruluşlarının çok büyük katkısı, emeği, alın teri olduğunu vurgulayarak, “Kadınlarımız kendi meselelerine sahip çıktıkça, bizler de sizlerden aldığımız güçle daha büyük, daha cesur, daha etkin adımlar attık, atmayı da sürdürüyoruz. İnşallah, bu emekler boşa gitmeyecektir” dedi.

“KADINA ŞİDDET İNSANLIĞA İHANETTİR”

Eşrefi mahlûkat olan insana ve dolayısıyla kadına yönelik şiddetin asla kabul edilemeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kadına şiddeti insanlığa ihanet olarak ilan etmiş bir Cumhurbaşkanı sıfatıyla diyorum ki, bu ihanetin içine giren herkes cezasını çekmelidir” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddet ve baskının sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, araştırmaların, bu meselenin eğitim düzeyiyle, maddi gelirle çok da ilişkili olmadığını gösterdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir üniversitemizin yaptığı araştırma, lise mezunu her dört kadından birinin, üniversite mezunu her 5 kadından birinin, maalesef aile içi şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Aynı şekilde, bu meselenin doğu toplumlarına münhasır olduğu yönünde oluşturulmaya çalışılan art niyetli algı da doğru değildir. Batı toplumları da aile içi şiddet sorunundan ciddi şekilde mustariptir. Demek ki burada asıl sorun, nerede yaşadığınız, ne kadar okuduğunuz, hangi refah düzeyine sahip olduğunuz değildir. Asıl mesele, cinsiyetten öte insana bakış meselesidir, insana verilen değer meselesidir.”

“İNSANA BAKIŞIN BOZULDUĞU YERDE KADINA BAKIŞ DA SAĞLIKLI OLMAZ”

Medeniyet ve kültürümüzün, her işin başına insanı koyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, insana bakışın bozulduğu yerde kadına bakışın sağlıklı olmasının mümkün olmadığını belirterek, “Her kim, kadınlarla ilgili şiddeti öven, ayrımcılığı körükleyen, onları rencide eden bir söz söylüyor, bir tavır içine giriyorsa, bilin ki onun zihin kodlarında bir sorun vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her birini ayrı ayrı övdüğü 4 kız çocuğu sahibi bir Peygamberin ümmeti, sevgili Peygamberimiz ne buyuruyor: ‘Cennet, annelerin ayakları altındadır.’ Bakınız, babaların ayakları altındadır buyurmuyor, annelerin konumu çok farklı. Annenin ayakların altına cenneti seren bir inancın mensupları olarak kadınlarla ilgili yanlış algıların ve uygulamaların dinimizle ilişkilendirilmesini asla kabul edemeyiz. Aynı şekilde uğruna canını feda etmeyi göze aldığı topraklarına, bizi kastediyorum, ecdadımızı kastediyorum, ne demişiz? Anavatan demişiz. Kadını yar olarak, canan olarak tarif eden bir kültürün şiddet üretmesi de işin tabiatına aykırıdır.”

“KADIN YOKSA TOPLUMUN YARISI YOKTUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde insana ve özellikle kadına dair yanlış algılar, yanlış kabuller, yanlış uygulamalar varsa, bunun sebebini dinimizde veya kültürümüzde değil, daha derinlerde aramak durumundayız. Bu bakımdan biz, kadınlarımızın meselelerine sahip çıkmakla, aslında tüm milletimizin, hatta tüm insanlığın dertlerine derman aramış oluyoruz” sözleriyle kadın hakları konusunda 15 yılda gelinen noktada yapılanlara dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kadınların hak ve adalet temelinde sahip oldukları eğitim, çalışma, ayrımcılık, şiddet gibi sorunlarını çözememiş bir toplumun, hedeflerine ulaşamayacağını da biliyoruz. Çünkü kadın yoksa toplumun yarısı yoktur. Kadının olmadığı bir toplumun kalan yarısı da zaten yok oluşa doğru gidiyor demektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında siyaset hayatı boyunca kadınları hem siyasetin, hem hayatın her alanında hak ettikleri şekilde asli unsuru, temel taşıyıcısı hâline getirmenin mücadelesini verdiğini ve kadınların önündeki engelleri kaldırmak için gerçekleştirdikleri reformları şu sözlerle anlattı: “Bu reformların en önemlilerinden biri, 2012 yılında çıkardığımız Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dur. Bu kanunun çıkması ülkemizde şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili gerçekten tarihî bir dönüm noktasıdır. Bakanlığımız bu çerçevede şu ana kadar şiddete uğramış 20 bin kadının davasına müdahil olarak mağdur kadınlarımızın yalnız olmadığını göstermiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan eylem planlarını hassasiyetle uyguluyoruz. Bu amaçla çeşitli kurumlarımızda yürütülen eğitim çalışmalarında yüzbinlerce kamu görevlisine ve askerimize ulaşıldı. Şiddeti önleme merkezlerini, kadın konukevlerini 81 ile yaygınlaştırdık. Hâlen 6 büyük şehrimizde uygulanan elektronik izleme sisteminin kapsamını da genişletmeyi hedefliyoruz.”

“KADINLARIN, SOSYAL HAYATTAKİ ETKİNLİKLERİNİN ARTIRILMASI İÇİN YENİ BİR EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların hak, fırsat ve imkânlardan eşit şekilde yararlanarak ekonomik ve sosyal hayattaki etkinliklerinin artırılması konusunda da çok önemli adımlar attıklarını kaydederek, bu çerçevede yılbaşından itibaren uygulanmaya başlayacak yeni bir eylem planı hazırlandığını bildirdi.

Erken yaşta ve zorla evliliğin geride bırakılması gereken bir başka önemli sorun olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortaöğretime katılan kız çocuklarının oranının yüzde 45’ten yüzde 83’e çıkarılmasıyla, erken yaşlardaki evlilik oranının yüzde 4’lere kadar gerilediğini söyledi. İstihdamdaki kadın oranının 2005 yılındaki yüzde 23 seviyesinden bu yılın Temmuz ayı itibariyle yüzde 34’e çıkmasını devrim olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin 2023 yılında bu oranı en az yüzde 41’e ulaştırmak olduğunu belirtti.

2005 yılından bugüne kadar istihdam sayısının 9 milyon 200 bin artmış olmasına rağmen, işsizliğin hâlâ çift haneli rakamlarda geziyor olmasının, kadınların iş gücüne katılımındaki bu artıştan kaynaklandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bundan asla şikâyetçi değiliz. Demek ki daha çok istihdam oluşturmamız gerekiyor. İnşallah onu da başaracak, erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, eli iş tutan herkesin çalışabileceği bir ekonomiyi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KADIN HAKLARINI İDEOLOJİK İSTİSMAR ARACI HÂLİNE DÖNÜŞTÜRENLER MÜCADELEYE ZARAR VERİYOR”

Türkiye’de kadınların, şiddet başta olmak üzere tüm meselelerinin çözümüne yönelik güçlü bir siyasi iradenin bulunduğunu ve sorunların çözümünün yalnızca zaman meselesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kadınlarımızdan tek istediğimiz; bizim bu mücadelemize destek olmalarıdır. Kadın haklarını ideolojik saplantılarının istismar aracı hâline dönüştürmek isteyenler bu mücadeleye en büyük zararı verenlerdir. Bizim şu veya bu ideolojiye değil sadece ve sadece kadınların haklarını savunmayı amaçlayan herkese yüreğimiz ve kollarımız açıktır. Ama diğer pek çok konu gibi kadın meselesini de bize saldırmak için silah gibi kullananlara da hiç kimse kusura bakmasın eyvallah etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Ana muhalefet partisi liderinin kadınlara yönelik bir programda sarf ettiği, “Erkek işsizse, eve yeteri kadar para gelmiyorsa, akşam tencere kaynamıyorsa, bu erkek de gelir hıncını karısından alır” şeklindeki sözlerinin, konuşmasının başında belirttiği çarpık zihniyetin bir örneği olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üstelik bu zat sadece kadınlara yönelik şiddetin savunucusu da değildir, terör örgütlerinden vandallara kadar ülkemizin ve milletimizin aleyhine kim varsa hepsinin en büyük müdafisidir” dedi.

“YURT DIŞINDA BİR KURUŞ PARAM VARSA CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINDA BİR DAKİKA DURMAYACAĞIM”

Ana muhalefet partisi liderinin kendisi, ailesi ve yakınları hakkında aslı olmayan iddialarda bulunduğunu ve iddialarının çürütülmesine rağmen bu tavrını sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Neymiş efendim, çocuklarım, kardeşim, eniştem, dünürüm, hatta eski müdürüm yurt dışına milyonlarca dolar para göndermiş. Daha önce de benim 3 milyar dolar param olduğunu iddia etmişti. Tabii bu iftiraların müşterisi de çıkıyor; medyada, sosyal medyada, yurt içinde ve dışında pek çok karanlık mahfilde bu iftiralar sürekli döndürülüp dolaştırılıyor. Hangi hukuk ekolüne bakarsanız bakın, hepsinin de temelinde şöyle bir kaide vardır: Müddei iddiasını ispatla mükelleftir, yani bir şeyi iddia ediyorsan onu ispatla senin bir defa ortaya koyman gerekir” dedi.

Ana muhalefet liderine iddialarıyla ilgili belgesi varsa paylaşması çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tayyip Erdoğan’ın yurt dışında bir kuruş parası varsa herhangi bir bankada, çıksın bunu ispat etsin. İspat ettiği anda Cumhurbaşkanlığı Makamında bir dakika durmayacağımın taahhüdünü veriyorum. Bunu ispat edemeyen o makamında duracak mı, o da bunun bana taahhüdünü versin.”

“HAKKIMIZI HUKUK YOLUYLA ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve yakınlarına iftiralarda bulunan ana muhalefet liderinin SGK’yı nasıl batırdığını, torununu nasıl SGK’lı yaptığını bildiklerini belirterek, “Biz bu zatın seviyesine inmeyecek, hakkımızı hukuk yoluyla aramaya devam edeceğiz. Hemen avukatlarıma talimatı verdim, bu müfteri hakkında gereken hukuki işlemleri başlattılar. Şahsım başta olmak üzere itham ettiği çocuklarım, eniştem, kardeşim, dünürlerim, hep birlikte bu zata iftiralarının bedelini ödetmek amacıyla manevi tazminat davasını 1,5 milyon lira olarak talep ediyoruz, açtık. Şu ana kadar bu zatın iddia ettiği gibi milyoner olamadık belki, ama bu zattan aldığımız, alacağımız tazminatlar sayesinde herhâlde olacağız” dedi.

“Biz ülkemiz için, milletimiz için, elbette kadınlarımız için, gençlerimiz için çalışmaya, üretmeye, reform yapmaya devam edeceğiz” sözleriyle konuşmasını sürdüren ve 2019 yılında yapılacak yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi seçiminin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini ekranları başında ve salonda dinleyen kadınlardan müfterilere yanıtlarını sandıkta vermelerini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kadınlara, çocuklara, tüm masumlara yönelik her türlü şiddeti reddettiğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. En şerefli varlık olan insana bu konumuna uygun şekilde davranılmasını sağlayacak o ideal düzeni kurana kadar mücadelemiz devam edecektir” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Kasım 2017
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
seers cmp badge