Güncel Türkiye

TÜSİAV Verimlilik Platformu ‘Verimlilik Paneli’ düzenledi

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı’na bağlı Verimlilik Platformu ODTÜ Teknokent’te ‘Verimlilik Paneli’ düzenledi. Panelin ardından konuşmacılara plaket taktim edildi. Böyle bir organizasyonu gerçekleştiren Kutlu Tamay’a ise TÜSİAV Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak adına TÜSİAV yönetim kurulu üyeleri teşekkür belgesi verdi.

Açılış konuşmasını TÜSİAV Verimlilik Platformu Başkanı Kutlu Tamay yaptı. Tamay, desteklerini esirgemeyen TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak’a ve Çukurca Lions Kulübü’ne teşekkürlerini ilettikten sonra şu şekilde devam etti, “Bugün kendi alanlarında duayen üç tane konuşmacımız var. Prof. Dr. Cemal Saydam, Prof. Dr. Hüseyin Tatlıdil ve Sayın Ahmet Necdet Pamir. Hocalarımız bizleri verimlilik konusunun derinliğine taşıyacaklar. Ne kadar geniş bir konu olduğunu bizlere izah edecekler. 15 dakikadan iki kez konuşma hakkı vereceğiz ardından sorulara geçeceğiz. Tekrar hoş geldiniz diyor sözü TÜSİAV Başkan Vekili Yılmaz Doğan’a bırakıyorum.”

“İki ana disiplinin özünde maksimum verimlilik yatar”

Yılmaz Doğan, “Kıymetli hocalarım, sivil toplumunun değerli başkanları ve değerli katılımcılar hepiniz hoş geldiniz.” diyerek konuşmasına başladı. Doğan, “TÜSİAV başta endüstri 4.0, verimlilik, patent, imalat sanayi ve iş birliğinin tesisi, hukuk, eğitim, bilişim, teknoloji ve sosyal sorumluluk gibi bir çok konuda çalışmalar yürüten ve farkındalık yaratmak için çalışmalar yürüten 1995 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. TÜSİAV aynı zamanda Ankara’da bulunan sivil toplum kuruluşlarını Ankara Sivil Toplum Platformu altında toplayan bir üst çatı örgütüdür. Verimlilik konusunda bu kadar duayen hocalarımızın bulunduğu bir ortamda tanımlama yapmanın haddimi aşmak olarak görüyorum ve bu sebeple tanımdan ziyade farklı disiplinlerden hareketle verimliliği etkileyen en temel husus olarak insan kaynağı ve yetişkin becerilerine değineceğim. Fiziksel çevremizi ve hayatımızı kuşatan her şeyde mühendislik ve iktisat ortak paydasında izler ve etkiler vardır. Mühendislik çok kaba ve standart bir tabirle minimum kayıpla minimum zamanda, minimum iş gücüyle maksimum verimi elde etme sanatıdır. İktisat ile kıt kaynaklar ile sonsuz insan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için maksimum verimi oluşturacak çabaların nasıl organize edilip düzenlenmeleri gerektiğini belirleyen bir sanattır. İki ana disiplinin özünde maksimum verimlilik yatar.” dedi

Doğan, PİAAC sonuçlarını hatırlattı

Sözlerine PİAAC sonuçlarından bahsederek devam eden Doğan, “Bence sorulması gereken en önemli soru böylesine büyük bir etki gücü ve alanı olan verimlilik nelerden etkilenir. Teknolojik gelişmelerden, yönetim biçiminden, sermayeden ve birçok unsurdan etkilenen verimlilik bence en çokta insan kaynağından etkilenir. Peki, insan kaynağının verimliliğe olan etkisini ölçülebilir mi? Bu noktada yetişkin becerilerin ortaya koyulabilmesi amacıyla yapılmış çalışmalar ve hazırlanmış raporlar vardır. Bunlardan en kapsamlısı OECD’nin yetişkin becerileri araştırmasıdır. Bu araştırmada, 16-65 yaş arasındaki bireylerin söz becerileri, sayısal becerileri ve teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme becerileri ölçümlenmiştir. Bu araştırma 16 yaş altı çocuklarda bizim de bildiğimiz PİSA değerlendirmesinin yetişkinler değerlendirmesi olan PİAAC’tır. Türkiye ile ilgili sonuçlar ne yazık ki OECD ülkelerinin çok gerisinde kalmıştır. Somut sonuçları ayrıntıya girmeden özetlersek, değerlendirme birin altı da dâhil olmak üzere 6 basamak olarak ayrılmıştır. Sözel becerilerden birinci en temel seviyeye örnek vermek gerekirse bir yetişkinin temel düzeyde sözcük bilgisine sahip olması, kısa bir metni okuyabilmesi ve bu metinde verilen tek parçadan oluşan bir bilgiyi gösterebilecek yetkinliğe sahip olmasıdır. Bu yetişkin becerisinde Türkiye 36 ülkenden en düşük puana sahip 3 ülkeden birisi olmuştur ne yazık ki.”

Ağar, vergilerin verimliliği üzerine konuştu

TÜSİAV Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serkan Ağar konuşmasına başlamadan önce konuklara ve konuşmacılara teşekkür etti. Ağar, vergide verimlilik konusunda kısa bir konuşma yaptı. Ağar, “Konuşmama 100 Doların üzerinde resmi bulunan Benjamin Franklin’in bir sözüyle başlamak isterim, ‘Hayatta kesin olan iki şey vardır birisi ölüm diğeri ise vergidir. Dolayısıyla ölümden kaçış mümkün olmadığı gibi vergiden de kaçış mümkün değil. Biliyorsunuz kamu hizmetleri sürekli çeşitlenerek artıyor. Bu hizmetlerin finansmanı için ya yeni vergiler getiriliyor ya da uygulanmakta olan vergilerde gelir getirici artışlar yapılıyor.” dedi.

Sözlerine devam eden Ağar, “Vergilerden beklenilen hasılatın kamu için yapılan ve sürekli çeşitlenerek artan hizmetlerin karşılanmasıdır. Vergilerin verimliliği aynı zamanda tahakkuk ve tahsilinin en az giderle yapılmasını gerektiriyor. Toplanan vergiler ile bu vergilerin toplanması için yapılan harcamaların arasındaki ilişki vergilerin verimliliğini belirliyor. Aynı vergi gelirini elde etmek için yapılan toplam maliyet azaldıkça verginin verimliliğinin arttığından söz edilebilir.” dedi.

Ağar’ın konuşmasından sonra panele geçildi. Prof. Dr. Cemal Saydam, Prof. Dr. Hüseyin Tatlıdil ve Sayın Ahmet Necdet Pamir’in konuşmaları gerçekleştirdiler. Son derece ilgi çekici ve beğeni toplayan konulara değinen konuşmacılar, katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştılar. Prof.Dr. Hüseyin Tatlıdil; Verimliliğin bir göstergesi olan rekabet gücü ve ölçülmesi. Dünyada rekabet gücü ölçümü yapan kurumlar. Veri zarflama analizi kullanılarak ülkemizdeki sigorta şirketlerinin başarı ve verimlilik durumlarının karşılaştırılması, Prof.Dr. Cemal Saydam; Havadaki partiküllerin lodos ve poyrazla nasıl taşındığını, hava tahminleri ve bulut hareketlerinden bahsettiler ve Sayın Ahmet Necdet Pamir ise Enerji Verimliliği, Ülkemizdeki yenilenebilir elektrik üretim potansiyeli, Enerji yoğunluğu ve negawatt kavramı konularına değindiler.

Ardından etkinliğe destek veren kişi ve kurumlara plaketleri takdim edildi. Etkinliğe GGYD Başkanı Nezih ALLIOĞLU, ORSİAD Başkanı Nedret YENER, BESİYAD Başkanı Hikmet KÖKER ‘de katıldılar ve plaket takdiminde yer aldılar. Böyle bir organizasyonu gerçekleştiren Kutlu Tamay’a ise TÜSİAV Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak adına TÜSİAV yönetim kurulu üyeleri teşekkür belgesi verdiler.

 

 


Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Kasım 2017
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
seers cmp badge