Türkiye-Polonya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya’daki yatırım fırsatlarına dikkat çekerek, “Doğu-batı ve kuzey-güney ticaret yollarının kesiştiği stratejik coğrafi konumu, Avrupa Birliği üyeliği, istikrarlı ekonomisi ve nitelikli iş gücü ile Polonya, Türk iş adamlarına eşsiz fırsatlar sunuyor. Son yıllarda AB ortalamasının çok üstüne çıkan büyüme rakamıyla Polonya, cazibesi giderek artan bir ülkedir. Bu sebeple iş adamlarımızı Polonya’da daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.
Resmî ziyareti vesilesiyle Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile birlikte Türkiye-Polonya İş Forumu’na katıldı. Westin Otelde gerçekleşen forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk ve Polonyalı iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.
Bakanların da aralarında olduğu geniş bir heyetle Polonya’ya yaptıkları ziyaretin iki ülke ilişkilerine verdiklerin önemin açık bir göstergesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı vesilesiyle Türk ve Polonyalı iş adamlarının bir araya getirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“POLONYA İLE SAMİMİ DOSTLUĞUMUZUN GÜÇLENEREK DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM”
600 yıla aşkın derin bir dostluğa sahip olan iki ülkenin, pek çok ortak ve tamamlayıcı özelliğinin bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili ilişkilerimiz, siyaset, savunma, güvenlik, kültür ve sanat, eğitim, ekonomi gibi tüm kritik alanları kapsıyor. Avrupa’nın iki büyük güçlü ve ekonomik performanslarıyla göz dolduran ülkeleri olarak, aramızda kurduğumuz bu samimi dostluğun daha da güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin, geçen 15 yılda, Cumhuriyet tarihinin tamamında elde edilen birikimleri 3,5 kat artıran bir büyüme gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sayede dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı en büyük ekonomisi olarak geleceğimize güvenle bakıyoruz. Sadece bununla kalmadık, 2023 hedeflerimiz çerçevesinde çok daha büyük başarılar için kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.
500 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ
2002 yılında 230 milyar dolar olan Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasını 860 milyar dolara yükselttiklerini ve bunu 2023’te 2 trilyon dolar seviyesine taşımak istediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kişi başına millî geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıkarttıklarını ve hedeflerinin 25 bin dolar olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 15 yılda ihracatın 5 kat artarak 153 milyar dolara ulaştığını, hedeflerinin ise 500 milyar doları bulmak olduğunu kaydetti.
2023 hedefleri çerçevesinde başlattıkları büyük çaplı projeleri ve yatırımları kesintisiz bir şekilde sürdürdüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaray ve Avrasya Tünelleri ile Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi Köprülerini hizmete açtıklarını, tamamlandığında dünyanın ilk 3 havalimanından biri olacak İstanbul 3. Havalimanı ile 1915 Çanakkale Köprüsünün inşasının devam ettiğini hatırlattı.
Polonya’nın da benzer bir ekonomik başarı hikâyesi olduğunu memnuniyetle gördüklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Polonya ekonomisi büyüdükçe hedefleri ve projelerinin kapsamı da büyüyor. Kendi alanlarında dünya çapında tecrübeye sahip şirketlerimiz birikimlerini Sayın Başbakan tarafından bir süre önce açıklanan merkezi havalimanı gibi altyapı projelerinde Polonya’nın hizmetine sunmaktan inanıyorum ki memnun olacaklardır” şeklinde konuştu.
“15 TEMMUZ’DAKİ HAİN SALDIRIDAN DEMOKRASİ VE EKONOMİMİZ GÜÇLENEREK ÇIKTI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Tabii gelişme ve büyüme yolunda ilerlerken önümüze pek çok engel de çıkıyor. Geçtiğimiz yılın 15 Temmuz gecesi yaşadığımız darbe girişimi de bunlardan biridir. Ordumuzun içinde yuvalanan ihanet şebekesinin demokrasimizi, bağımsızlığımızı ve geleceğimizi hedef alan darbe teşebbüsünü 250 şehit ve 2 bin 193 gazi verme pahasına millet olarak bastırmayı başardık. Milletimizin cesareti, Polonya gibi kara gün dostlarımızın desteğiyle üstesinden geldiğimiz bu hain saldırıdan demokrasimiz ve ekonomimiz çok daha güçlenerek çıkmıştır. Darbe sonrasındaki ilk iş günü finansal piyasalar normal şekilde açılmış ve reel ekonomimiz de bir zedelenme yaşamamıştır.”
Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde bir büyüme oranına ulaştığına ve bu rakamlarla Çin ve Hindistan’dan sonra dünyada üçüncü sıraya yükseldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılının yüzde 5’in çok üzerinde bir büyüme oranıyla tamamlanacağını kaydetti.
“BÖLGEMİZDEKİ KRİZLERE AKTİF BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİYORUZ”
“Türkiye için bölgesindeki krizleri yönetmek ve ekonomik hedefleri doğrultusunda ilerlemek, birbirinin alternatifi değildir. Tam tersine Türkiye, bu ikisini birlikte yapabilecek deneyime, imkâna ve kaynağa sahip bir ülkedir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarıyla birlikte dünyanın dört bir yanına giderek, siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek adımları kararlılıkla attıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı şekilde bölgemizdeki krizlere de aktif bir şekilde müdahale ediyor, yeni insani dramların yaşanmasının önüne geçiyoruz. Bu mücadelemizde Polonyalı dostlarımızı yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.
2009’da iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine çıkarttıklarını hatırlatan ve 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ertesinde Polonya Dışişleri Bakanının Türkiye ziyaretinin, bu stratejik ortaklığın ne derece sağlam temellere dayandığını gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üst düzey ziyaretlerle de stratejik ortaklığımızı sürekli yenileme ve güçlendirme çabası içerisindeyiz” diye ekledi.
“İKİ ÜLKE DAHA İYİSİNİ YAPABİLECEK GÜÇ VE KAPASİTEYE SAHİP”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gün, ikili ekonomik ilişkilerimizde daha yüksek hedeflere ulaşma günüdür. 2006 yılında 2,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi ortak gayretlerimiz sonucunda 2016 yılında 6 milyar dolara ulaştırdık. Ticaret hacmimiz 2017 yılının Ağustos ayına geldiğimizde 4 milyar doları aşmıştır. İnşallah şu an itibariyle 6 milyar dolara ulaştığımız ticaret hacminde yaptığımız görüşmelerle önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunu 10 milyar dolara çıkarma hedefini hep birlikte teminat altına almalıyız. Türkiye ve Polonya’nın daha iyisini, daha yükseğini yapabilecek güç ve kapasiteye sahip olduğunu biliyoruz. İkili ticaret hacmini mümkün olan en kısa süre zarfında inşallah bu hedefe kavuşturursak, ulaştırırsak kendimize çok daha büyük hedefler belirleyebiliriz. Savunma sanayi, bankacılık, enerji, müteahhitlik, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, mobilya, sağlık turizmi, tarım ve hayvancılık, altyapı, çevre ve atık yönetimi, kimyasallar, lojistik gibi alanlara öncelik vermemiz gerekiyor. Her iki ülkenin iş adamları bunları hayata geçirebilecek güce sahiptir.”
Ülkenin yöneticileri olarak Polonyalı yatırımcılara gerekli kolaylığın gösterilmesi için elden geleni yapmayı sürdüreceklerini, iş adamlarının işlerini kolaylaştırıp yüklerini hafifletmek için ihtiyaç duyulan alanlarda gerekli adımların atılması için çaba göstereceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü ülke pazarlarına erişim bakımından da Polonya ve Türkiye özel sektör temsilcilerinin stratejik ortaklık kurma çalışmalarını desteklemeleri gerektiğini söyledi.
“İŞ ADAMLARIMIZI POLONYA’DA DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Doğu-batı ve kuzey-güney ticaret yollarının kesiştiği stratejik coğrafi konumu, Avrupa Birliği üyeliği, istikrarlı ekonomi ve nitelikli iş gücüyle Polonya, Türk iş adamlarına aslında eşsiz fırsatlar sunuyor. Son yıllarda Avrupa Birliği ortalamasının çok üstüne çıkan büyüme rakamıyla Polonya, cazibesi giderek artan bir ülkedir. Bu sebeple iş adamlarımızı Polonya’da daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Polonya makamlarının da yatırımcılarımıza her türlü kolaylığı göstereceklerine inanıyorum. Bizim de Cumhurbaşkanlığı ve hükûmet olarak Polonya’daki iş adamlarımıza desteğimizin tam olduğunu altını çizerek ifade ediyorum.”
Turizmin taşıdığı potansiyele değinerek iki ülke halkları arasındaki dostluk bağını canlı tutmaları gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür ve sanat faaliyetlerinin insani ilişkilerin geliştirilmesindeki önemine dikkat çekti.
Önümüzdeki yıllarda siyasi, ekonomik, kültürel, tüm alanlarda çok daha kapsamlı projeleri birlikte hayata geçireceklerini ümit ettiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş forumunun iki ülke iş adamları arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KABULLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, temasları kapsamında Polonya Parlamentosu Alt Kanadı Sejm Başkanı Marek Kuchcinski’yi kabul etti.
Parlamento binasındaki bu kabulünün ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Parlamentosu Üst Kanadı Senato Başkanı Stanislaw Karczewski’yi de kabul ederek bir süre görüştü.
Kabullerde; Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Millî Savunma Bakanı Nurettin Canikli de yer aldı.