Güncel Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan,Türkiye, Balkanlar’ın Barışla Anılmasını İstiyor

Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlarda ayrılık ve parçalanma istemediğini vurgulayarak, “Türkiye, Balkanlar’ın istikrarsızlıklarla değil bütünleşmeyle, barışla ortak çıkarlar temelinde müreffeh bir gelecek temeliyle anılmasını istiyor. Biz Balkanlar’da ayrılık, parçalanma, bölünme istemiyoruz. Birilerinin adeta bu ülkeleri kendi arka bahçesi olarak görmesine de karşı olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile birlikte Türkiye-Sırbistan İş Forumuna katıldı.

Hyatt Otelde gerçekleşen forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.

“SIRBİSTAN, BALKANLAR’DA BARIŞ VE İSTİKRARIN KİLİT ÜLKESİ”

Başbakan olarak 7 yıl önce geldiği Sırbistan’ı Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gösterilen samimi misafirperverlikten dolayı Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’e şükranlarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, forumu düzenleyen Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) da teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan’ı Balkanlar’da barış ve istikrarın kilit ülkesi ve aynı zamanda Türkiye dostu olarak gördüklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar ve Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle gerçekleştirdiği ziyaretinin Sırbistan’la ilişkilere verdikleri önemin ispatı olduğunu söyledi.

Forumda, Türkiye’den yaklaşık 200 iş adamı, Sırbistan’dan da 500 iş adamının bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu da bundan sonraki sürecin ne denli güçlü olarak yürüyebileceğinin bir ispatıdır, ifadesidir. Bu tabloyu ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma arzumuzun ifadesi olarak görüyorum” diye ekledi.

“TÜRKİYE, EKONOMİSİNİN GÜÇLÜ TEMELLER ÜZERİNE KURULDUĞUNU DÜNYAYA İSPAT ETMİŞTİR”

Türkiye’nin, hem içinde bulunduğu coğrafyanın özelikleri, hem de kendi iç dinamikleri sebebiyle sık sık ciddi sınamalarla karşı karşıya gelen bir ülke olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun en çarpıcı örneklerinden birini geçtiğimiz yılın 15 Temmuz gecesi yaşadık. Özgürlüğümüze ve geleceğimize yönelik tarihimizin bu en sinsi, en kanlı saldırısını milletimizin gösterdiği büyük cesaret ve fedakârlıkla başarısızlığa uğratmayı başardık. Türkiye, darbe girişimi nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehlikeyi geride bırakmış ve ekonomisinin güçlü temeller üzerine kurulu olduğunu bir kez daha dünyaya ispat etmiştir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011-2015 yılları arasında yüzde 7,1 büyüyen Türkiye ekonomisinin, bu yılın ilk yarısında yüzde 5,1’lik bir büyüme oranına ulaşarak yeniden hedeflenen düzeye ulaştığını ifade etti ve “Türkiye’nin genel ekonomik görümünde geçtiğimiz 15 yılda yaşanan değişim, tam bir başarı hikâyesidir” sözlerine yer verdi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

2002 yılında 230 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasılayı 860 milyar dolara, kişi başına millî geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıkarttıklarını, ihracatın ise 15 yılda 5 kat artarak 153 milyar dolara çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu rakamı 2023 hedeflerimiz bağlamında 500 milyar dolar seviyesine taşımak istiyoruz, kararlıyız. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde gayrisafi yurt içi hasılamızı 2 trilyon dolara, kişi başına millî gelirimizi 25 bin dolara yükselterek dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Büyük çaplı proje ve yatırımları, iç ve dış çalkantılardan etkilenmesine müsaade etmeden kararlılıkla sürdürdüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl her biri kendi alanlarında dünya çapında yatırımlar olan Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tünelinin açılışlarını yaptıklarını, Mart ayında dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsünün temelini attıklarını hatırlattı ve İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabının önümüzdeki yılsonuna kadar hizmete alınması için çalışmaların sürdüğünü, Kanal İstanbul’un temelinin bu yılsonu ya da 2018 yılı başında atılacağını sözlerine ekledi.

“BALKANLAR’DA AYRILIK İSTEMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye, Balkanlar’ın istikrarsızlıklarla değil, bütünleşmeyle, barışla ortak çıkarlar temelinde müreffeh bir gelecek hedefiyle anılmasını istiyor. Biz Balkanlar’da ayrılık, parçalanma, bölünme istemiyoruz. Birilerinin adeta bu ülkeleri kendi arka bahçesi olarak görmesine de karşı olduğumuzu ifade etmek isterim. Sırbistan’la Türkiye’nin bu bütünleşme veya bir araya gelişini kıskananlar olabilir. Varsın olsun, biz kendi işimize bakacağız, kazan-kazan esasına göre de bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz, birikimlerimizi paylaşacağız, dayanışmamızı artıracağız. Sırbistan’la bölgemizin geleceği için müşterek bir vizyona sahip olduğumuza inanıyoruz. Sayın Vuçiç liderliğindeki Sırbistan’ı bölgemizde önemli bir ortak, bu vizyon birliğimizi de bölge için büyük bir fırsat olarak görüyorum. Bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunma kararlığını her vesileyle teyit eden Sırbistan, güvenilir ve istikrarlı bir ülke olarak bölgede öne çıkıyor.”

Türkiye ile Sırbistan’ın ikili ilişkilerinin son yıllarda gelişiyor olmasının memnuniyet verici olduğunu; ilişkilerin bu noktaya gelmesinde tarafların sorumlu, anlayışlı ve diyalogu ön planda tutan yaklaşımının etkili olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son birkaç yılda ekonomisinde önemli reformlar gerçekleştiren Sırbistan, bunun meyvelerini görmeye başlamıştır. 2002 yılında benzer bir süreci başlatan bir ülke olarak, yapısal reformlar alanındaki bu adımlarınızı biz de destekliyoruz. Türk iş adamlarının Sırbistan’a ilgilerinin arttığını görüyoruz ve bunun devamı temennimizdir” dedi.

“SERBEST TİCARET ANLAŞMASI GÜNÜMÜZ ŞARTLARINA GÖRE GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’e, Türkiye’den bu ülkeye gelen yatırımcılarla ve onların sorunlarıyla bizzat ilgilendiği için teşekkürler eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine hitaben, “Bu yaklaşımınız buradaki Türk iş adamları kadar, ülkenize yatırım yapmayı düşünen diğer Türk iş adamları için de önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için gerekli hukuki altyapıyı beraberce kurmuştuk. Serbest ticaret anlaşmasının günümüz şartlarına göre gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu konudaki çalışmaların süratle neticelendirilmesini temenni ediyorum. Hukuki altyapıda yaşanan gelişmelere uygun şekilde ikili ticaret hacminin de istikrarlı biçimde arttığını görüyoruz. İkili ticaret hacmimiz 2016 itibariyle 870 milyon dolar oldu. Bu rakamı önemli görmekle birlikte potansiyelimizi yansıtmadığını da çok iyi biliyoruz. İnanıyorum ki yılsonuna kadar 1,2 milyar dolara bu potansiyel ulaşabilir.”

Kendilerinin koyacağı siyasi irade ve destekle ikili ticaret hacminin 3 milyar dolara çıkabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu yaparız. Elele vereceğiz, biz üzerimize ne düşüyorsa onu yapacağız, sizler de iş adamları olarak yatırımları yapacaksınız. Çünkü Sırbistan’ın kalkınması iş adamları olarak sizlerin de kazanmanız demektir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Türk ve Sırp iş çevrelerine güvenlerinin tam olduğunu sözlerine ekledi.

HALKBANK’IN SIRBİSTAN’DAKİ FAALİYETLERİ

2015 yılında Sırbistan pazarına giren Halkbank’ın, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ikili ekonomik ilişkilere de son derece önemli katkı sunduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu gibi başarı hikâyelerini beraberce artırmalıyız. Şu anda 30 şubesiyle Sırbistan’da faaliyet gösteren Halk Bankasının sağladığı ve sağlayacağı imkânlar inanıyorum ki iş adamlarımızın burada da işini kolaylaştıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Hâlen Türk yatırımcıların Sırbistan’da yaklaşık 8 bin kişiye istihdam imkânı sağladığını hatırlatan ve bu rakamın önümüzdeki yıl iki katına çıkacağını ümit ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk firmalarına Sırp makamları tarafından verilen desteğin sürmesi hâlinde bu rakamların katlanarak artması pekâlâ mümkündür” diye konuştu.

Sırbistan’da yapılacak yatırımlarda özellikle ulaştırma ve turizm alanlarının imkân sunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve Sırbistan Balkanlar’ın iki kilit ülkesidir. Bu konumlarımızın gereği olan sorumluluklarımızı hassasiyetle yerine getirmek durumdayız” görüşlerine yer verdi.

Konuşmasında özellikle basketbol ve futbolda Sırbistanlı sporcuların ve Sırbistanlı takımların başarılarına da değinerek, Sırbistan’ın sporda nüfusuyla mukayese edilemeyecek bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini forumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini yenileyerek tamamladı.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Ekim 2017
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
seers cmp badge