Güncel Türkiye

Venezuela, Latin Amerika Bölgesinde Değer Verdiğimiz Bir Ortak

Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ülkeleri ile ilişkiler hakkında, “Türkiye’nin bölgeye yönelik dış politikasının parametreleri bellidir. Biz hiçbir ayrım yapmadan, tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Dış müdahalelerin doğru olmadığını ortaya koymakta fayda görüyorum. Özellikle ticari olarak ilişkilerimizi kazan-kazan temelinde ilerletmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında ülkemize Venezuela’dan Devlet Başkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Maduro’yu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Geçtiğimiz ay Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile Astana’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesi sırasında bir araya geldiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ortak İşbirliği Komisyonunun ikinci toplantısının en kısa zamanda yapılması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.

“TÜRK HAVAYOLLARI VENEZUELA’YA SEFERLERİNİ DURDURMADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk toplantısı 2011 yılında Caracas’ta yapılan komisyonun ikinci toplantısının icra edildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biraz önce Sayın Maduro’yla ikili ve ardından da heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik. Ortak İşbirliği Komisyonu sırasında alınan kararlar hakkında bilgi aldık. Ortak İşbirliği Komisyonu sonuç deklarasyonunda bu konularda alınan kararlara yer veriliyor. Bu ziyaret vesilesiyle bir süredir müzakeresi süren bazı anlaşmaların imzalanması az önce icra edildi. Bugün beş anlaşma imzalanmak suretiyle inşallah bunu hayata geçiriyoruz. Özellikle Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına, Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasını kuran anlaşma olması nedeniyle ayrı bir önem veriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerde özellikle enerji ve ticaret alanındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla atılabilecek adımları ele aldıklarını, bunun yanı sıra, tarım, madencilik, turizm, ulaştırma, kalkınma iş birliği gibi alanlarda neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Türk Hava Yollarının 2016 Aralık ayından bu yana İstanbul-Havana-Caracas hattında seferler düzenlediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok havayolu şirketinin seferlerini durdurmasına rağmen, Türk Havayollarının Venezuela halkını yalnız bırakmadığını belirtti.

“CARACAS’A YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ AÇILACAK”

Bu ziyaret vesilesiyle Ankara’da iki ülke iş adamlarının katılımıyla bir iş forumu ve İhraç Ürünleri Sergisi düzenlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayında da Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı organizasyonunda bir ticaret heyetinin Venezuela’yı ziyaret ettiğini ve bir iş forumu düzenlendiğini belirtti.

Kültürel alanda da ilişkilerimizin hızla gelişmekte olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Caracas’ta yakın zamanda bir Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması konusunda mutabık kaldık. Ankara Üniversitesinde Simon Bolivar Kürsüsünün yakın bir zaman içinde kurulacak olması da sevindiricidir” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl Dışişleri eski Bakanı Rodrigez’in, kendilerinden Venezuela’da bir cami inşa edilmesi yönünde talepte bulunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirmekten mutluluk duyacaklarını ifade ettikleri talebi bugün Sayın Maduro ile ele aldıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Caracas’ta uygun bir arsa tahsisinin yapılması hâlinde ülkemizin geleneksel mimarisini yansıtan güzel bir eser inşa edeceklerini kaydetti.

“LATİN AMERİKA İLE İLİŞKİLERİMİZ HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR”

Venezuela’nın Latin Amerika bölgesinde değer verdikleri bir ortak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın Venezuela’ya ilk büyükelçimizi atamamızın 60’ıncı yıl dönümü olduğunu ve yeni atanan Büyükelçimizin de göreve kısa süre içinde başlayacağını açıkladı.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimizin her geçen gün daha da gelişip zenginleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin bölgeye yönelik dış politikasının parametreleri bellidir. Biz, hiçbir ayrım yapmadan, tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Dış müdahalelerin doğru olmadığını ortaya koymakta fayda görüyorum. Özellikle ticari olarak ilişkilerimizi kazan-kazan temelinde ilerletmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan halkın iradesinin üstünde bir güç olmadığına inandıklarını ve dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşündüklerini ifade ederek, Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunların diyalog ve uzlaşmayla çözüme kavuşturulmasını temenni ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin, bu süreçte gereken desteği vermeye hazır olduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde açılacak büyükelçilikle birlikte bölgedeki diplomatik misyon sayısının 15’e çıkarılacağını, böylece ülkemizin bölgedeki en geniş temsil ağına sahip ülkeler arasına gireceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısının ardından Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro onuruna bir yemek verdi.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Ekim 2017
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
seers cmp badge