Güncel Türkiye

15 Temmuz’u Unutmamak ve Unutturmamak Tarihimize Karşı En Büyük Sorumluluğumuzdur

İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak, sadece şehitlerimize, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize değil, tarihimize karşı da en büyük sorumluluğumuzdur. Eğer 15 Temmuz’un bize verdiği dersleri doğru şekilde okumazsak, yeni 15 Temmuz’ları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Üstelik bir sonraki 15 Temmuz’da düşmanın karşımıza hangi oyunlarla çıkacağını, kimleri kullanacağını bilemeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü ve Şehitler Makamı’nın açılış törenine katıldı. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin birinci yıl dönümünde, darbenin başladığı yer olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu yakasındaki girişinde başlayan tören alanına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Nakkaştepe’den yürüyerek gitti.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ İÇİN KUR’AN-I KERİM OKUNDU

Eski adıyla Boğaziçi Köprüsü’nün tutulduğu ve darbenin başladığı saat olan 21.15’teki törende; 15 Temmuz şehitlerinin yakınları, gaziler ve gazi yakınları ile birlikte Başbakan Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bazı bakanlar, eski başbakanlardan Tansu Çiller, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda protokol üyesi de hazır bulundu.

İstanbulluların da yoğun katılımıyla gerçekleşen törende 15 Temmuz şehitleri için Kur’an-ı Kerim okundu ve İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz tarafından dua edildi. 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin okunup her biri için saygı ışıklarının yakıldığı törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit yakınlarını, gazi ve gazi yakınları ile vatandaşları selamladıktan sonra, tam bir yıl önce törenin yapıldığı saatlerde Türkiye’nin pek çok yeriyle birlikte o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsünde, bir ihanet girişimi başladığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tank ve zırhlı araçlarla köprüyü kapatan darbecilerin tüm İstanbul’a, tüm Türkiye’ye ve tüm dünyaya, “Artık kontrol bizim elimizde” mesajı vermek istediğini söyledi.

“MİLLETİMİZ BU GİRİŞİMİNİN ARDINDA FETÖ İHANET ÇETESİ OLDUĞUNU TESPİT ETTİ”

Milletin, kullanılan yönteme ve üsluba bakarak, bu darbe girişiminin arkasında FETÖ ihanet çetesinin bulunduğunu anında tespit ederek, bu çete aracılığıyla Türkiye’nin bir saldırıya ve işgal girişimine maruz kaldığını görüp harekete geçtiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin ve Başbakan Yıldırım’ın çağrısıyla vatandaşların darbecilere karşı sokakları, meydanları, kışla önlerini havalimanlarını doldurduğunu belirtti.

Diğer illerde darbecilerin henüz harekete geçmeye fırsat bulamadan millet, vatansever asker ve polisler tarafından derdest edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 36 kişinin, Saraçhane’de 20’ye yakın, Çengelköy, Atatürk Havalimanı ve Topçular Kışlası önü ile Türk Telekom binasında ve diğer yerlerde onlarca kişinin darbeciler tarafından şehit edildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da, Genelkurmay Başkanlığı ve TBBM yakınında 40’ın üzerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde 29, Gölbaşı Özel Hareket Başkanlığı’nda 53, Kahramankazan’da 9, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan saldırıda ise 10’un üzerinde kişinin yine FETÖ’cü hainlerin açtıkları ateş sonucu şehadete yürüdüğünü aktardı.

“TEKBİRLE TANKIN ÜZERİNE GİDEN BİR MİLLETİ KİM ESİR EDEBİLİR?”

Darbecilerin, gasp ettikleri öldürücü mühimmatla dolu tankları, silahları, helikopter ve uçakları vatandaşlara karşı tereddüt etmeden ve acımasızca kullandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, onların karşısına dikilen milletin yüreğinde tanktan ve toptan daha etkili silah olan imanı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi milletin sadece imanıyla dünyanın en modern silahlarına galebe çaldığını dile getirdi.

Tekbirle tankın üzerine giden bir milleti hiç kimsenin esir edemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önünde, arkasında, sağında, solunda onlarca kişi vurulup düştüğü hâlde geri dönüp gitmeyi bir an bile aklından geçirmeyen, tam tersine bulduğu ilk fırsatta yeniden hainlerin üzerine yürüyen bu milleti kim durdurabilir? Hemen 3-4 metre ilerisine düşen kurşunlara aldırış etmeden yürüyen ve ‘kendisine geri dön, yoksa öleceksin’ diyenlere, ‘Bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz?’ diyen bir millete kim zincir vurabilir?” diye konuştu.

Merhum Mehmet Akif’in “Bir hilâl uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor” dizesine atıfla, “Evet, o gece güneşler battı. 15 Temmuz gecesi bu hilal uğruna batan tüm güneşlerimize, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, o gece yaralansa da eğilmeyen özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletin fertlerine teşekkür etti.

“BU FEDAKÂRLIKLAR KARŞILIĞINDA ELDE ETTİĞİMİZ İSTİKLALİMİZE VE İSTİKBALİMİZE DEĞER BİÇEMEYİZ”

15 Temmuz gecesi darbeci hainlerin saldırılarında 250 kahramanın toprağa verildiğini, 2 bin 193 kişinin gazilikle müşerref olduğunu; ancak bunun karşılığında Türkiye’nin geleceğinin kazanıldığını, kalbini ve gözünü Türkiye’ye yöneltmiş milyonların umudunun yaşatıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ödediğimiz bedel ağır, anaların, babaların, eşlerin, kardeşlerin, evlatların gözyaşlarına, yürek yangınlarına değer biçmek asla mümkün değildir. Ama bu fedakârlıkların karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize ve istikbalimize de değer biçemeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rastgele bir araya gelmiş insan topluluklarıyla milletler arasındaki fark olduğuna; toplulukların sadece anlık çıkarları için bir arada bulunurken, milletlerin ortak geçmişleri, değerleri ve hayalleri bulunduğuna, işaret etti.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİ PİYON OLARAK KULLANANLARIN ASIRLIK KUYRUK ACILARININ FARKINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Türk milleti 15 Temmuz’da binlerce yıllık tarihinde defalarca yaptığı gibi kutsallarını korumak uğruna canını vermekten çekinmeyeceğini göstermiştir. Tarih boyunca hep ateşle imtihan olmuş, düşman saldırılarının ve ihanetlerin kıskacında pişerek yol yürümüş bir milletiz. Biz sıradan bir göçebe kavim değiliz, biz milletiz millet, onlar ise illet illet; farkımız bu. Demir filizinin ateşle yoğrulup çelikleşmesi gibi yaşadığımız saldırılar ve ihanetler de bizi işte bu tabloda birleştirdiği gibi hamdolsun birleştiriyor, bütünleştiriyor, güçlendiriyor. 15 Temmuz darbe girişimi milletimize yönelik ilk saldırı değildir, son saldırı da olmayacaktır. Terör örgütlerini piyon olarak kullananların asırlık kuyruk acılarının çok iyi farkındayız. FETÖ’nün sadece FETÖ olmadığını, PKK olmadığını, DEAŞ’ın sadece DEAŞ olmadığını, diğer terör örgütlerinin sadece görünen yüzlerinden ibaret olmadığını çok iyi biliyoruz. Arkalarında kimlerin olduğunu da çok iyi biliyoruz. Ama şu da bir gerçek ki piyonları ezip geçmeden kaleleri, filleri, atları, veziri alamaz, şahı da mat edemeyiz. Onun için önce bu hainlerin kafasını kopartacağız.”

“BİZİM ARKAMIZDA BİNLERCE YILLIK DEVLET GELENEĞİMİZ VAR”

Kendisini dinleyen vatandaşların darbe ve terör suçlularına yönelik idam talebini tezahüratlar eşliğinde dile getirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, “Parlamentoya geldiği anda parlamento bu konuda kararını vermesi hâlinde bana geldiğinde ben de bunu onaylarım. Çünkü şehit ailelerinin evine gittiğimde, gazilerimizi evlerinde ziyaret ettiğimde, evet ateş düştüğü yeri yakıyor. Efendim, şu söyle diyor, bu böyle diyor: Arkadaş, git önce o ailelere sor bakalım, onlar ne diyor? Can yanmıyor, onların canı yanmadığı için rahat konuşuyorlar. Karşımızdaki örgütler gördüğümüz yapılarından ibaret olmayabilir. Ancak şunu da bilsinler: Türkiye de göründüğünden ibaret değildir. Bizim arkamızda da binlerce yıllık devlet geleneğimiz var, bunu da böyle bilmeleri lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı forsunda bulunan her bir yıldızın, bu geleneğin sembolü, olduğunu, ülkenin ve milletin arkasında bin 400 yıllık bir medeniyet birikimi bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğduğumuzda kulağımıza okunan ezan, öldüğümüzde okunan salaya kadar hayatımızın her anını mensubu bulunduğumuz medeniyet şekillendiriyor. Coğrafyamızdaki bin yıllık geçmişimizin tek bir anını gösteremezsiniz ki mücadelesiz geçsin, asla. 15 Temmuz’da adeta patlayan bir yanardağ gibi geceyi aydınlatan ruh bir anda ortaya çıkmış değildir, gerisinde işte böyle muhteşem bir arka plan var” şeklinde konuştu.

“ŞANLI TÜRK MİLLETİ OLARAK BÖLGEMİZİN VE DÜNYANIN GELECEĞİNE TALİBİZ”

“Evet, biz dirileri şerefli, ölüleri şanlı Türk milleti olarak coğrafyamızın, bölgemizin, dünyanın geleceğine talibiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu milleti terör örgütlerinin alçakça saldırılarının ve onları kullanan güçlerin sinsi oyunlarının çökertemeyeceğini vurguladı ve “Biz işte bu ruhu, bu inancı, bu iddiayı kaybettiğimiz gün biteriz, bunu iyi görelim. Allah’ın izniyle o gün asla gelmeyecek. Gerekirse bir ölecek, ama bin dirileceğiz. Kardeşlerim; ölümü ölümle korkutarak yolumuza devam edeceğiz. Kalbimizden inancı, yüreğimizden cesareti, bileğimizden gücü, sırtımızdan teri hiç eksik etmeden durmaksızın çalışacağız” diye ekledi.

“KONTROLLÜ DARBE İDDİALARI 250 ŞEHİDİMİZE HAKARETTİR”

Ana muhalefet liderinin, 15 Temmuz darbe girişimi için ısrarla ‘kontrollü darbe’ ifadesini kullanarak, milletin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalıştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ifadeyi ‘terbiyesizlik ve ahlaksızlık’ olarak niteledi ve şunları ekledi: “O gece 23.15, Atatürk Havalimanına iniyor ve benim İstanbul Havalimanında on binlerce kardeşim orada. Tanklar VİP’in önünde ve geliyor bu tanklar orada duruyor ya, dışarı çıkamıyor bu beyefendi. Önce korkuyor ve gidiyorlar görüşüyorlar, görüşmeyi yaptıktan sonra tankların koruması altında bu Kılıçdaroğlu denilen zat oradan çıkıp Bakırköy Belediyesi’ne gidiyor.”

Darbe girişimi ertesinde gerçekleştirilen Yenikapı Buluşmasına ana muhalefet liderini davet ettiğini, kendisinin önce katılmayacağını, daha sonra ise buluşmadan bir gün önce gelebileceğini söylediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat Yenikapı ruhundan da hiçbir şey alamamış ki, ne dedi? ‘Kontrollü darbedir’ dedi. Yahu insan utanır utanır, bu 250 şehidimize saygısızlıktır hakarettir, 2 bin 193 gazimize saygısızlıktır hakarettir, bu millete saygısızlıktır hakarettir; bunu nasıl söylüyorsun? Bu millet senin gibi ürkek, korkak değil. Bu milletin yüreği var yüreği, o sende yok. Bu mücadele ödleklerin mücadelesi değildir, vandalların mücadelesi değildir” ifadelerini kullandı.

“CHP’NİN BAŞINDAKİ BU ZAT, KESİNLİKLE KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE ORAYA GETİRİLMİŞTİR”

Söz konusu ifadenin, FETÖ’cüler ve onları destekleyen yabancılar ile ana muhalefet partisi lideri tarafından kullanıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii insan 15 Temmuz gecesi, darbecilerin kontrolü altında çıkıp Bakırköy’de güvenli bir makama gider çay-kahve içerek televizyondan olayları takip edince böyle bir hisse kapılır. Hâlbuki o gece sokaklarda, meydanlarda, havalimanlarında, köprülerde darbecilerin harekete geçme ihtimali olan her yerde canları pahasına mücadele edenlerin gördükleri, yaşadıkları, hissettikleri bambaşkadır” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili parti liderinin Meclis Araştırma Komisyonunun raporunu bahane ederek darbecilerle aynı çizgide yürüttüğü politikayı gizlemeye, saklamaya çalıştığını söyledi ve “15 Temmuz gecesi Meclis’te aslanlar gibi darbecilere karşı duran, gerçekten ülkesinin, milletinin, demokrasinin safında yer alan CHP’lileri tenzih ederek söylüyorum: 15 Temmuz ‘kontrollü bir darbe’ değildi; ama CHP’nin başındaki bu zat, kesinlikle kontrollü bir şekilde oraya getirilmiştir ve ilk günden beri de kendisini oraya oturtanlara sadakatle hizmetini sürdürmektedir” yorumunda bulundu.

“VARSIN FETÖ’CÜLERLE, PKK’LILARLA BERABER YÜRÜYÜVERSİN”

“Kendisinin o gece nerede, ne yaptığı tüm belgeleriyle, resimleriyle, şahitleriyle açıkça ortada iken, sokaklara dökülen milyonlara hakaret edercesine, darbeciler için yollara düşen bu zat için ne desek boştur” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Parlamentoda hâlâ sıkılmadan utanmadan yine bunları söylüyor. Anlaşılan o ki tıpkı FETÖ’cüler gibi bu zat da kendisine verilen görevi yerine getiriyor. Ama ilk defa FETÖ’yü darbe örgütü olarak bugün kabul etti ha, onu söyleyeyim. Varsın FETÖ’cülerle, PKK’lılarla beraber yürüyüversin. Biz ülkemiz için, özgürlüğümüz için, geleceğimiz için işte burada olduğu gibi milletimizle beraber yürüyemeye devam ediyoruz, devam edeceğiz” dedi.

“15 TEMMUZ’UN BİZE VERDİĞİ DERSLERİ DOĞRU ŞEKİLDE OKUMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz’u unutmamanın ve unutturmamanın sadece şehitlere, şehit yakınlarına ve gazilere değil, tarihe karşı da en büyük sorumluluğumuz olduğunun altını çizdi ve devamında şunları kaydetti: “Eğer 15 Temmuz’un bize verdiği dersleri doğru şekilde okumazsak, yeni 15 Temmuz’ları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Üstelik bir sonraki 15 Temmuz’da düşmanın karşımıza hangi oyunlarla çıkacağını, kimleri kullanacağını da bilemeyiz. Müslüman akıllı insandır, aynı delikten iki defa ısırılmaz. 15 Temmuz’u yaptıranların hangi amaçları taşıdığı, 15 Temmuz’u yapanların da nasıl bu güce ulaştığı ortadadır; bu gerçekleri siz de, biz de çok iyi biliyoruz. Her 15 Temmuz anması bizi şehitlerimizi yâd etmenin, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize minnettarlığımızı sunmanın yanında bu konuda ne kadar mesafe kat ettiğimizin muhasebesini yapmaya da yöneltmelidir”

15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının ardından ülkemize bu ihaneti yapan FETÖ mensuplarının üzerine şiddetle gittiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgütün kamuda çalışan ve tespit edilen tüm mensuplarını uzaklaştırdıklarını, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı, Millî Eğitim, Sağlık Bakanlığı, yargı ve üniversiteler başta olmak üzere kamu kurumlarından 111 bin FETÖ mensubunun ilişiğinin kesildiğini, açığa alınan 38 bin kişinin araştırmasının devam ettiğini belirtti.

“BU ÜLKEYE İHANET EDEN CEZASIZ KALMAZ”

FETÖ davalarında artık yavaş yavaş kararlar çıkmaya başladığına işaret ederek, “Bu ülkeye ihanet eden hiçbir hainin cezasız kalmayacağından emin olunuz. Kendisine hizmet edeni başının üstünde taşıyan bu millet, ihanet edenin başını ezmekte de asla tereddüt etmez” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerimizin hatırasının yüreklerde daima yaşayacağını, FETÖ’cü hainlerin ise hep nefretle anılacağını dile getirdi.

“FETÖ MENSUPLARINI TEK TİP ELBİSE İLE MAHKEMEYE ÇIKARALIM”

15 Temmuz darbesine katılanların hiçbirinin yüzünde şu ana kadar en küçük bir pişmanlık emaresinin görülmediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ yapılanması içinde yer alan diğer kişilerin durumları da büyük ölçüde aynıdır. Demek ki bunlar gaflet hâliyle değil taammüden, kasten ülkemizi sırtından hançerlemek istediler. Türk milleti aman dileyene ne kadar merhametliyse, ihanetinde ısrar edene de o kadar şedittir. O hainlerin kapatıldıkları cezaevlerinin duvarları arkasında çürüyüp giderken bunları düşünecek çok zamanları olacak. Şu anda iyi günleri, geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum, artık bunlar mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbiseyle çıkaralım” şeklinde konuştu.

Ülke ve millet olarak biz 15 Temmuz’dan çıkarılan dersler ışığında yola devam edeceklerini sözlerine ekleyerek, “Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Rabbim bizi bu tür ihanetlerden, her türlü düşman saldırısından, yerden ve gökten gelecek afetlerden korusun” temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının son bölümünde Arif Nihat Asya’nın, “Biz, kısık sesleriz… Minareleri, / Sen, ezansız bırakma, Allah’ım!” dizeleriyle başlayan şiirini okudu.

“RABBİME BENİ BÖYLE BİR MİLLETİN MENSUBU OLARAK YARATTIĞI İÇİN HAMT EDİYORUM”

“Rabbime beni böyle bir milletin mensubu olarak yarattığı için hamt ediyorum. Tüm arkadaşlarımla birlikte bu yolda hizmet etme fırsatını bizlere lütfettiği için hamt ediyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece Ankara’da TBMM önünde yapılacak törene ve sabah namazından sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde 15 Temmuz şehitlerinin anısına yapılan Şehitler Abidesi’nin açılışına katılacağını açıkladı.

Konuşmasının sonunda 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm millete başsağlığı, gazilere sıhhat ve afiyet dileklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, “15 Temmuz’un yıl dönümünde düzenlenen programlara katılarak şehitlerimizin hatıralarına, gazilerine, ülkesine, devletine, demokrasisine, geleceğine sahip çıkan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum” diyerek tamamladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ŞEHİTLER MAKAMI’NIN AÇILIŞINI YAPTI

Konuşmasının ardından 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün Anadolu yakasındaki girişinde 15 Temmuz şehitlerinin anısına yapılan Şehitler Makamı’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta tilavet edilen Kur’an-ı Kerim’i dinledi ve yapılan duaya katıldı.

Şehitler Makamı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Binali Yıldırım, bazı bakanlar, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve şehit yakınları ile gaziler de eşlik etti.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Temmuz 2017
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
seers cmp badge