Güncel Türkiye

Tüm Vatandaşlarımı 15 Temmuz’da Meydanlarda Demokrasi Nöbetine Davet Ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı’nda yaptığı konuşmada “15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece yarısı 00.13’te okunan selalarla başlayıp 16 Temmuz’u 17’sine bağlayan gece yarısına kadar sürecek demokrasi nöbetlerini resmen ilan etmiş oluyorum, her ne kadar 24 desem de bu uzayabilir. Ülkemizin 81 vilayetindeki tüm vatandaşlarımı tıpkı bir yıl önce olduğu gibi illerimizin, ilçelerimizin bunun için hazırlanmış olan meydanlarında demokrasi nöbetine davet ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı’na katıldı. 15 Temmuz darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitlerin yakınları ile yaralanan gaziler ve yakınlarının iştirak ettiği programda; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da hazır bulundu.

Şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve saygı duruşu ile İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“BİZE DÜŞEN GÖREV, ŞEHİTLERİN DAVASINA SAHİP ÇIKMAKTIR”

Çevresinde düşmanın, içerisinde hainin eksik olmadığı bir coğrafyada ayakta kalmanın ve hedeflere ulaşmanın zorluğunu bildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama unutmayınız ki, bizim milletimizin diğerlerinden farkı, tarihin her döneminde bunu başarmış olmasıdır. Bugün de bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlumlar gözlerini ülkemize dikmişlerse, kalplerinde ve dudaklarında bizim için dualarını eksik etmiyorlarsa, sebebi işte budur. Kendi evlatlarımız ve umudunu bize bağlamış tüm mazlumlar için bu sorumluluktan kaçamayız” değerlendirmesinde bulundu.

Bir insanın canından daha değerli bir şeyin olmadığına işaret ederek, “Eğer şehitlerimiz en değerli varlıklarını gözlerini kırpmadan ülkemizin ve milletimizin geleceği için feda etmişlerse, bize düşen görev, onların davasına sahip çıkmaktır” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte bu sebeple 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. FETÖ’nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız” diye ekledi.

“250 ŞEHİDİMİZ, 2 BİN 193 GAZİMİZ VAR, NE BELGESİNDEN BAHSEDİYORSUN?”

Batılı kimi ülke yetkililerinin 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili belge sorduğunu aktararak, “250 şehidimiz, 2 bin 193 gazimiz var, ne belgesinden bahsediyorsun?” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları ekledi: “Şu anda da bunlar yargılanıyor, hukuk bunlarla ilgili kararı verecektir; niye rahatsız oluyorsunuz? Ve söyledikleri ne biliyor musunuz? ‘Ama bunlar bizi tatmin etmiyor’ diyorlar. ‘Siz buraya kaçıp gelenleri lütfen Türkiye’ye gönderin de, bunların suçu irtikâp ettikleri yer Türkiye’dir, Türk mahkemelerinde bunların yargılanması gerekir, Alman mahkemelerinde değil.’ Bunu bizzat Merkel’in kendisine söyledim bu son gidişte. ‘Sizin mahkemelerde değil, bizim mahkemelerde yargılanası gerekir. Hukukta kaide, suç nerede işleniyorsa oranın mahkemelerinde bunlar yargılanır, sizin yargınızda niçin yargılanacak? Bizden geliyorsun çifte vatandaşlı birisini istiyorsun, niye?’ Suçu burada irtikâp etmiş, şu anda da burada yargılanıyor ve tutuklandı. Eğer yargı onlarla ilgili olumlu bir şey düşünürse gereğini yapar.”

DEMOKRASİ NÖBETİ

11 Temmuz Salı gününden bu yana 15 Temmuz şehitlerini anma vesilesiyle gerçekleştirilen ve yine bu kapsamda 16 Temmuz Pazar gününe kadar gerçekleştirilecek etkinliklerin içeriğini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece yarısı 00.13’te okunan selalarla başlayıp 16 Temmuz’u 17’sine bağlayan gece yarısına kadar sürecek demokrasi nöbetlerini resmen ilan etmiş oluyorum, her ne kadar 24 desem de bu uzayabilir. Ülkemizin 81 vilayetindeki tüm vatandaşlarımı tıpkı bir yıl önce olduğu gibi illerimizin, ilçelerimizin bunun için hazırlanmış olan meydanlarında demokrasi nöbetine davet ediyorum” açıklamasında bulundu.

“15 TEMMUZ’LA İLGİLİ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ÇOK BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILMASINI SAĞLAMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak için bu nöbetleri her yıl tekrarlamamız çok önemlidir. Milletleri millet yapan, ilhamını tarihlerindeki dönüm noktalarından aldıkları bu tür geleneklerdir, bu tür törenlerdir. Biz şu anda tarihi bizzat yaşadığımız için belki yeterince farkında değiliz; ama gelecek nesillere gerçekten çok önemli bir miras bırakıyoruz. 15 Temmuz’un ülke ve millet olarak bizim için ne anlama geldiği, gelecekte çok daha iyi anlaşılacaktır. Tarihe not düşmek adına 15 Temmuz’la ilgili mümkün olduğu kadar çok bilimsel çalışma yapılmasını, mümkün olduğu kadar çok hatıra bırakılmasını sağlamalıyız. Açılışını yaptığımız anıtlarla, başlattığımız anma programıyla, ilk raporunu yayınladığımız bilimsel araştırmalarla bu yolu açtığımıza inanıyorum. Aynı şekilde bir makamı da, anıtı da inşallah Türkiye Büyük Millet Meclisi Külliyesi içerisinde inşallah gerçekleştireceğiz.”

Gelecek yıllarda çok daha kapsamlı, çok daha zengin programlarla bu önemli günü yâd etmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ve milletin bekasıyla ilgili aklından hâlâ kötü niyetler geçenlere, geçirenlere ders niteliğinde olacak bu etkinliklere gençlerin sahip çıkmasını istedi ve “Şehitlerimizin emanetleri olan yakınları başımızın tacıdır, gazilerimiz başımızın tacıdır. 15 Temmuz gecesi sokakta ülkesini, milletini, bayrağını, istiklalini ve istikbalini savunan her kardeşimiz başımızın tacıdır. Onlara sahip çıkan bir nesil yetiştirmek için, 15 Temmuz’u her kademedeki eğitim kurumlarımızda mutlaka hakkıyla işlemeli, zihinlere nakşetmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, 15 Temmuz’u konu olan bir şiirin şu dizeleriyle tamamladı:

“Selam olsun tanka karşı dimdik duran kahramanlara,

Helal olsun bu yiğitleri doğuran eli öpülesi anılara.

Yazıklar olsun darbeye sevinen kanı bozuklara.

Selam olsun Nene Hatunlara, Şerife Bacılara,

Helal olsun Çanakkale ruhunu yaşatanlara.

Yazıklar olsun vatan elden giderken kaçan korkaklara.

Selam olsun ölüme meydan okuyan tüm canlara,

Helal olsun darbeye darbe yapan korkusuzlara.

Yazıklar olsun özgürlüğümüze kasteden alçaklara.

Selam olsun kefenim sırtımda diyerek yola koyulanlara,

Helal olsun gövdesini kurşuna siper eden yiğitlere,

Yazıklar olsun kendi milletine silah sıkan soysuzlara.”

15 Temmuz’da şehit olan ikiz polis kardeşler Ahmet ve Mehmet Oruç’un babaları Halil Oruç ile yine aynı gece darbenin ilk saatlerinde 15 Temmuz şehitler Köprüsü’nde tek başına darbecilere direnen Safiye Bayat’ın da söz aldığı 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in şehitler için yaptığı dua ile sona erdi.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Temmuz 2017
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
seers cmp badge