Türk Patron TV Türkiye

“Terörü Bölgemizden Söküp Atmak İçin Çetin ve Çok Taraflı Bir Mücadele Yürütüyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “DEAŞ ve FETÖ gibi mukaddes dinimizi kendi kirli amaçlarına alet eden, iki ülke için de tehdit oluşturan şer şebekeleriyle mücadelemizi yoğunlaştıracağız. Endonezya terörün kanlı yüzünü çok iyi bilen, bunun acısını defaatle yaşamış olan bir ülkedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

“ENDONEZYA İLE İŞ BİRLİĞİMİZ, BU ZİYARETLE GÜÇLENECEKTİR”

Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek açıklamalarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanının ziyaretinin, kendisinin iki yıl önce gerçekleştirdiği ziyaretin iadesi niteliğinde olduğunu söyledi ve “Köklü tarihî, kültürel ve beşeri münasebetlerimiz olan Endonezya ile iş birliğimizin bu ziyaretle güçlendiğine inanıyorum. 2011 yılında stratejik ortaklık düzeyine yükselttiğimiz iş birliğimizi bugün yeni projeler, yeni anlaşmalarla daha da güçlendirdik” diye konuştu.

Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ve heyetiyle verimli ve oldukça samimi istişareler gerçekleştirdiklerini, görüşmelerinde bundan sonraki süreçte atılacak adımları konuşma fırsatı bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel sorunları ele aldığımız gibi, en son Katar’daki gelişmeleri de değerlendirme imkânımız oldu. Ve dünyadaki terörle mücadele noktasında müşterek ne gibi adımlar atabiliriz, bunları konuşma fırsatımız oldu. Tabii ki dünya artık lokal mevziler olarak ele alınacak değil, bir bütün olarak ele alınması gereken ve gelişmelerin de bu şekilde takip edilmesi gereken bir zemin arz ediyor” sözlerine yer verdi.

“YABANCI TERÖRİST SAVAŞÇILARLA MÜCADELEMİZİ KARARLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde özellikle güvenlik iş birliği ve terörle mücadele konusunda fikir teatisinde bulunmalarının yanı sıra görüşülen başlıklarda her iki ülkenin de emniyeti için önemli kararlar aldıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “DEAŞ ve FETÖ gibi mukaddes dinimizi kendi kirli amaçlarına alet eden, iki ülke için de tehdit oluşturan şer şebekeleriyle mücadelemizi yoğunlaştıracağız. Endonezya terörün kanlı yüzünü çok iyi bilen, bunun acısını defaatle yaşamış olan bir ülkedir. Bilhassa DEAŞ gibi terör örgütlerinin Endonezya’nın huzur ve istikrarına kastettiğini gayet iyi biliyoruz. Türkiye olarak teröristler arasında ayrım yapmadan, terörü bölgemizden söküp atmak için çetin ve çok taraflı bir mücadele yürütüyoruz. Bugüne kadar aralarında Güney Asyalıların da olduğu 5 bin terör şüphelisini sınır dışı ettik, 53 bin kişiye de giriş yasağı koyduk. Sınır bölgemizden DEAŞ’lı teröristleri tamamen temizleyerek 100 bin Suriyeli kardeşimizin bu bölgelere dönmesini sağladık. Fırat Kalkanı Harekâtıyla aralarında elebaşlarının da olduğu 3 binin üzerinde DEAŞ’lı teröristi etkisiz hâle getirdik. İnşallah bundan sonra da yabancı terörist savaşçılarla mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz.”

“ENDONEZYALI KARDEŞLERİME, FETÖ İLE MÜCADELEMİZE VERDİKLERİ GÜÇLÜ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Çok daha dikkatli olunması, istihbarat paylaşımının en üst düzeye çıkarılması gereken kritik bir döneme girildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşgal ettiği bölgelerden çıkarılan DEAŞ’lı teröristleri ülkemize veya kaynak ülkelere tehdit oluşturmasının önüne şimdiden geçmeliyiz. Ben bu vesileye bir kez daha Endonezyalı kardeşlerime, FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelemize verdikleri güçlü destek için teşekkür ediyorum. Bu eli kanlı çetenin ortak gayretlerimizle kökünün kurutulacağına, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerden def edileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“TİCARET HACMİNDE, 10 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ”

Yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de değerlendirme fırsatı bulduklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Endonezya arasında 2000’li yıllarda 260 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2016’da 1,7 milyar dolara yükseldiğine işaret etti ve “Tabii bu bizim için yeterli bir rakam değil. Nüfus hacmine baktığımız zaman, ikimizin toplam hacmiyle birlikte inanıyorum ki bundan sonraki süreç çok daha farklı olacaktır ve 10 milyar dolar hedefini belirlemiştik ve bu hedefe de ulaşacağımıza inanıyorum” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut tablo bize daha fazla çalışmamız, iş birliği mekanizmalarını daha etkin şekilde kullanmamız gerektiğini ifade ediyor. Kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşmasına ilişkin müzakereleri başlatma kararımız bu yönde atılmış kritik bir adımdır. İlgili bakanlarımız ortak deklarasyonu az önce imzaladılar. Anlaşmanın ikili ticaretimizi ve yatırımlarımızı çok daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı bundan sonra işadamlarımızla bir araya gelerek somut iş birliği alanlarını da ayrıca ele alma fırsatını bulacak. Endonezya ile başta Birleşmiş Milletler, G-20, İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere D-8 de dâhil birçok platformda iş birliğimiz var. Bu platformlardaki münasebetlerimizi de güçlendirmek istiyoruz, bunları da ikili görüşmemizde ele aldık. Kıymetli dostumla yarın Almanya’da düzenlenecek G-20 toplantılarına da inşallah birlikte katılacağız.”

“ASYA ÜLKELERİ, KÜRESEL EKONOMİ VE TİCARETTE AĞIRLIKLARINI DAHA FAZLA HİSSETTİRİYOR”

Küresel gelişmeleri yakından takip eden liderler olarak Asya Pasifik Bölgesinin etkinliğinin günbegün arttığını ve Asya ülkelerinin küresel ekonomi ve ticarette ağırlıklarını daha fazla hissettirdiklerinin çok iyi farkında olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye de son 14 yıldır uyguladığı bölgesel açılım politikalarıyla bu süreçte hak ettiği yeri alıyor. Endonezya’nın ekonomik büyüklüğü ve ASEAN (Association of South-East Asian Nations / Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) içindeki lider konumuyla bizim için özel bir yere sahip olduğunu belirtmek isterim. İnşallah kıymetli dostumla, kardeşimle el ele vererek iş birliğimizi her alanda daha da güçlendireceğiz” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını, konuk Cumhurbaşkanına ziyareti için teşekkür ederek ve Türk halkının Endonezya halkına selamlarını ileterek tamamladı.

ENDONEZYA CUMHURBAŞKANI WİDODO: “TERÖRLE MÜCADELEDE, İŞ BİRLİĞİNİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Endonezya ve Türkiye’nin iş birliği anlamında inanılmaz bir potansiyele sahip iki ülke olduğunu kaydeden Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo da yaptıkları görüşmelerde; savunma sanayinde ve enerji alanında iş birliği ve terörle mücadele konularında somut bazı iş birliği alanlarının altını çizdiklerini kaydetti. Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin azaltılıp ortadan kaldırılması ve elverişli bir yatırım ortamının oluşturulması konularını ele aldıklarını belirtti.

Görüşmelerde savunma sanayii, havacılık, enerji ve sağlık alanlarında iki ülke arasında imzalanan mutabakatlara da değinen Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo, görüşmelerde ele alınan terör konusuna da dikkat çekerek, “Terörle mücadele anlamında Endonezya ve Türkiye olarak iş birliğini daha da güçlendirmeye karar vermiş durumdayız. Özellikle yabancı terörist savaşçılarla mücadeleme anlamında istihbari bilgi alanında iş birliğini daha da güçlendirerek bunu yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmî öğle yemeği verdi.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Temmuz 2017
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
seers cmp badge