Türkiye

Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü Temel Atma Töreni’ne katıldı

Başbakan Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma törenine katıldı.

Bugün Çanakkale’nin tarihi birgün yaşadığını belirten Yıldırım, Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında tarihin yeniden yazıldığını ifade etti.

Yıldırım, Türkiye’ye ve Çanakkale’ye yakışan büyük bir eserin temelini attıklarını vurgulayarak, törenin bugün yapılmasının da ayrı bir anlamının bulunduğunu anlattı.

Cumhuriyetin en büyük projelerinden birini daha hayata geçirdiklerine işaret eden Başbakan Yıldırım, “Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. O gün ‘ben de oradaydım’ diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. Bu muhteşem kalabalık bu ana şahitlik ediyor. İki kıtayı, Avrupa ile Asya’yı altıncı kez birleştiriyoruz. Bu Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığıdır. Hayırlı uğurlu olsun. Dev proje ile Çanakkale’den dünyaya güçlü Türkiye, büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa bırak sen Türklere yasak koymayı, bırak sen demokrasi nutukları atmayı. Çanakkale’ye bak. ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadın torunlarına bak.” diye konuştu.

Yıldırım, dünyanın en büyük eserini Cumhuriyetin 100. yılında millete, Çanakkale’ye kazandırmak için bugün ilk harcı koyduklarını bildirdi.

AK Parti iktidarlarının ve kurucu genel başkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir yeni eseriyle daha Çanakkale’yi buluşturduklarına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

“Bu eser ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadın aziz hatıraları için cümle aleme, yedi düvele en güzel cevaptır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Milletin içi rahat olsun, vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Vatanın dört bir yanından buraya gelen 15-18 yaşında yiğitler eşi olmayan destansı bir mücadeleye ortak oldular. O gencecik yiğitler canları pahasına Çanakkale’nin geçilmez olduğunu 7 düvele gösterdiler. Dün de öyleydi bugün de aynıdır. Düşman için Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için millet için he türlü geçilir. Çanakkale denizden, havadan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçilir.”

Başbakan Yıldırım, Çanakkale Zaferi’ni ecdadın zor şartlarda mücadele vererek, kazandığını, İstanbul’dan Yemen’e gitmek, Yemen’e asker götürmek ve oradaki askerleri Anadolu’ya getirmek için aylarca yabancıların gemilerinin beklendiğini, seyahatin eziyete dönüştüğünü anımsattı.

Yıldırım, “Yolculuk yapmak isteyenler, maalesef perişan olurdu. Demiryolu, denizyolu taşımacılığı hep yabancıların elindeydi. Hicaz ve körfezde silah bırakan askerlerimiz, ulaşım sıkıntısının bedelini çok ağır ödedi. Cumhuriyetin ilanından sonra başlayan karayolu ve demiryolu seferberliği maalesef sonraki yıllarda sürdürülemedi.” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yıldırım konuşmasını tamamlamasının ardından, açılışın gerçekleştirileceği alana geçti.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Mart 2017
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
seers cmp badge