Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ,FETÖ, Ortak Gayretlerimizle Tarihin Çöp Sepetine Atılacak

Gine Cumhurbaşkanı Conde ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında değerli dostum Conde bizi ilk arayanlardan ve süreci takip edenlerden oldu. Sayın Cumhurbaşkanı darbe teşebbüsünün hemen ardından ülkesindeki FETÖ’ye ait kurumlara karşı harekete geçti, Gine’de bulunan okullar kıymetli dostumun desteğiyle Türkiye Maarif Vakfına devredildi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, görüşmelerine ve gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK GÜÇLENEREK DEVAM EDİYOR”

Gine Cumhurbaşkanı Conde ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine’yi ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Conde’nin de uluslararası toplantılar ve başka vesilelerle daha önce Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatarak gerçekleştirilen en üst düzeyde ziyaretlerle iki ülke arasındaki dostluğun güçlenerek devam ettiğini söyledi.

Bugün yaptıkları görüşmelerde verimli istişareli bir çalışma oluşturduklarını, ikili ilişkilerin her yönüyle nasıl daha ileri taşınabileceğini konuştuklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine’nin; Batı Afrika’da Türkiye’nin ikili ilişkilerini geliştirmeye önem atfettiğiülkeler arasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

“HEDEFİMİZ, İKİLİ TİCARET HACMİNİ 250 MİLYON DOLARA YÜKSELTMEK”

Gine’nin ekonomik anlamda yeraltı zenginlikleriyle büyük bir potansiyelinin mevcut olduğuna ancak Türkiye ile Gine arasındaki ikili ticaret hacminin potansiyeli yansıtmaktan çok çok uzak olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacmini ilk aşamada 250 milyon dolar seviyesine yükseltmeyi hedeflediklerini aktardı.

Gine Cumhurbaşkanı Conde’nin önemli bir iş adamı heyetiyle geldiğini ve Gineli iş adamlarının Türkiye’de işbirliği yapma arzusunun kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Keza bu ziyaret vesileyle Türk müteşebbislerin Gine’deki yatırım fırsatlarına olan ilgisini bir kez daha müşahede ettim. Sömürmeyi değil, beraber kazanmayı ilke edinen Türk yatırım modelinin Gine’de meyvelerine vereceğine inanıyorum” dedi.

“GİNE İLE İŞ BİRLİĞİ POTANSİYELİMİZ ÇOK YÜKSEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Mart ayında Gine’ye yaptığı ziyaret kapsamında yapılan anlaşma ile Türk-Gine iş Konseyinin kurulduğunu hatırlatarak, bu ziyaret vesilesiyle bir iş forumunun düzenleneceğini açıkladı. Bu forumun ekonomik ve ticari ilişkilere büyük bir ivme kazandıracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gine ile tarım, enerji ve ulaşım alanlarında işbirliği potansiyelimiz aslında çok yüksek, biz yatırımcılarımızı bu potansiyeli değerlendirmeye davet ediyoruz. Bu vesileyle Türk Hava Yolları’nın Konakri’yeilk uçuşunun 30 Ocak 2017 tarihinde olacağını sizlere bu akşam müjdelemiş olayım. İnşallah gönül bağlarımızla,ekonomik ilişkilerimizle bu uçuşlar ile daha da pekişecek ve gelişecektir” şeklinde konuştu.

“GİNE’DEKİ FETÖ OKULLARI TÜRKİYE MAARİF VAKFINA DEVREDİLDİ”

Gine Cumhurbaşkanı Conde’nin gönlünde ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasınındevamında şunları söyledi: “15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında değerli dostum Condebizi ilk arayanlardan ve süreci takip edenlerden oldu. Sayın Cumhurbaşkanı darbe teşebbüsünün hemen ardından ülkesindeki FETÖ’ye ait kurumlara karşı harekete geçti, Gine’de bulunan okullar kıymetli dostumun desteğiyle Türkiye Maarif Vakfına devredildi, şu an okullarımız Maarif Vakfımız tarafından idare ediliyor. Ben Sayın Cumhurbaşkanının bu kararlı tutumunun diğer ülkelere de örnek olmasını özellikle diliyorum. 40 yıldır eğitim, hizmet, himmet diyerek milletin malını, evlatlarını gasp eden bu terör örgütünü inşallah hep birlikte tasfiye edeceğiz. Afrikalı dostlarımızla bilhassa 15 Temmuz sonrası örgütün maskelemeye çalıştığı niyetini daha açık görmeye başladılar. Masumların kanını döken hiçbir örgüt bugüne kadar başarılı olmadı, olamaz. İnşallah FETÖ de ortak gayretlerimizle tarihin çöp sepetine atılacaktır.Conde 2017 başı itibariyle Afrika Birliği’nde Dönem Başkanlığı görevini de üstleniyor ve bu görevi sebebiyle de kendilerinin bize vermiş oldukları bu desteğin daha da artacağına inanıyorum.”

“AFRİKA ÜLKELERİ ZİNCİRLERİNİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR”

39 Türk büyükelçiliğinin olduğu Afrika’da, büyükelçilik sayısını hızla Afrika ülkelerinin tamamına yaymayı hedeflediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında şu değerlendirmelere yer verdi: “Tabii kıtada bin yılın üzerinde tarihî geçmişimiz olmasına rağmen en küçük bir lekemiz yoktur. Biz Afrika’ya asla emperyalistlerin, sömürgecilerin baktığı gibi bakmadık, tarih boyunca dayanışmayı ve işbirliğini kendimize rehber edindik. Hamdolsun zaman zaman kıtanın farklı ülkelerine gittiğimizde ecdadımızın geride bıraktığı eşsiz ve temiz mirasa şahit oluyoruz. Güney Afrika’dan Harar’a, Agadez’den Nijerya’ya, Sudan’dan Libya’ya kadar birçok ülkede acıyı ve sömürüyü değil, ata yadigârı camileri, medreseleri, külliyeleri görüyoruz. Daha 50-60 yıl öncesine kadar elmas, altın, petrol için Afrika insanının kanını dökmekten çekinmeyenler, bugün bize insanlık dersi vermeye cüret ediyorlar. Kendi kanlı tarihlerine bakmadan, bir gün olsun bu utanç verici mirasla hesaplaşmadan ülkemizi insan hakları ve demokrasi üzerinden eleştirmeye çalışıyorlar. Daha önce de ifade ettim, bugün bir kez daha altını çiziyorum; Batı başkentlerinin şık kaldırımlarının altında Afrikalı kardeşlerimizin kanı ve gözyaşı vardır. Maalesef kıta ülkeleri bugün dahi sömürgecilerin işlediği suçların, geride bıraktıkları sistemin sıkıntılarıyla yüzleşmektedir. Aradan geçen onca süreye rağmen Afrika ülkeleri hâlâ ekonomik, siyasi ve sosyal alanda zincirlerini kırmaya çalışıyor. Biz Afrika’nın kara gün dostu olarak ilişkilerimizi kazan-kazan ve saygı temelinde derinleştirmek istiyoruz.”

Son 14 yılda bu noktada çok mesafe kat ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrikalı kardeşlerimiz de tüm alanlarda kendilerine uzattığımız eli havada koymadı, koymuyorlar. Afrikalı kardeşlerimizin güzel bir sözü var, ‘tek bir elle boğa yılanı sarılmaz.’ El ele, omuz omuza verdiğimizde çok daha büyük başarılara imza atacağımıza eminim. Ben Türkiye Gine münasebetinin geleceğinin her açıdan çok daha parlak olacağına inanıyorum” diye ekledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, ziyaretin hayırlara vesile olması temennisiyle tamamladı.

GİNE CUMHURBAŞKANI CONDE: “TÜRKİYE, 15 TEMMUZ’DAN BU YANA BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRDİ”

Türkiye’de gördükleri misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ise son 15 yılda Türkiye uluslararası arenada çok saygı gören bir ülke olduğuna değinerek, “Afrika ülkeleri Türkiye’yi çok tanımıyor, ama biz Türkiye’yi Afrika’ya tanıtmak istiyoruz. Teknoloji, kültür konusunda Türkiye’nin bizlere öğreteceği çok şey olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Ülkesinde Türk iş adamlarını, yatırımcılarını görmeyi istediklerini dile getiren Gine Cumhurbaşkanı Conde, şöyle konuştu: “Evet, biz de buraya gelirken Türkiye’nin önemli bir ülke olduğu mesajını vermek istiyoruz, Türkiye’ye daha sık gelinmesi gerektiğini söylemek istiyoruz ve Türkiye’deki güvenlik durumunun da son derece olumlu olduğu mesajını vermek istiyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye büyük bir mücadele başlattı, birliğini güçlendirdi. Cesareti ve kararlılığından dolayı Sayın Cumhurbaşkanını tebrik ediyoruz, takdirle karşılıyoruz, vizyonunu da takdirle karşılıyoruz. Türkiye’nin bu darbe girişiminden sonra çok daha güçlü bir şekilde karşımıza çıkacağını biliyoruz.”

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine Cumhurbaşkanı Conde’nin onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Aralık 2016
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
seers cmp badge