DÜNYA Güncel Patron Türkiye

DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri sahiplerini buldu

Ticari Diplomasinin Yıldızları Belli Oldu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri” 23 Haziran 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. DEİK’in bel kemiğini oluşturan İş Konseyleri; 2020 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetler kapsamında 6 kategoride toplam 12 ödüle layık görüldü. Ticari Diplomasi Ödül Töreni, DEİK Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, DEİK Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, DEİK İş Konseyleri Başkanları ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşti.

2’nci DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri’nde, DEİK İş Konseyleri Performans Değerlendirme Sistemi kapsamında; ‘Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi’, ‘Üye İlişkileri ve Kazanımı’, ‘Medya Görünürlüğü’, ‘Paydaşlarla İlişkiler’, ‘Yürütme Kurulu Süreç Yönetimi’ ve ‘Üstün Performans’ kategorilerinde ticari diplomasinin sanatkarları belirlendi.

DEİK’in 146 İş Konseyi ile birlikte Türkiye’ye dış ticarette yeni kapılar açılmasında etkin rol oynadığını ifade eden T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “DEİK, 1985 yılından beri, ülkemizin ekonomik ve ticari ilişkilerine katkı sunan çok önemli bir iş platformu. Ülkemizin ihracat ve yatırımlar özelindeki hedeflerine giden yolda, iş dünyamızın önde gelen STK’ları ile büyük bir sinerji oluşturan DEİK’e teşekkür ediyoruz. Covid-19 salgınının zor koşullarına rağmen 2021’de ilk çeyrek büyümemiz yüzde 7 oldu ve bu başarıda ihracatın 1,1 puanlık net bir katkısı var. İhracatımız yılın ilk 5 ayında yüzde 38,3 artarak 85,2 milyar dolara ulaştı. Bunlar büyük başarılar. Hedefimiz ihracatta 200 milyar dolarları görmek. Son 12 aylık rakamlara bakarsak 198 milyar doları bulmuş durumdayız. Haziran ayı da iyi sinyallerle geliyor. Dolayısıyla inşallah 200 milyar dolarları da hep birlikte geçeceğiz ve yine birlikte başaracağız.

Turagay: “Gündemimizde AB ile tesis ettiğimiz Gümrük Birliği’nin modernizasyonu var”

Ticaret Bakanlığı’nın ticari diplomasi alanında da yoğun mesai harcadığını vurgulayan Turagay, “Gündemimizde AB ile tesis etmiş olduğumuz Gümrük Birliği’nin modernizasyonu var. Sayın Bakanımızın öncülüğünde, bu konu üzerinde yoğun ve titiz bir çalışma yürütüyoruz. Ayrıca Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemeleri de Türk iş dünyamız açısından son derece önemli. Biz de gelecek dönemde ‘AB kaynaklarından daha fazla nasıl yararlanabiliriz?’ buna çalışıyoruz. Bakanlığımız bünyesinde bununla ilgili çalışma kurulları kurduk ve bu kurullarda DEİK gibi iş dünyası kuruluşlarımız da yer alıyor. Özellikle yeşil alanda, gerekli önlemleri vakit geçirmeden almalıyız. ABD ise, Türkiye için vazgeçilmez bir pazar. Orada da ihracat konusunda daha yüksek rakamlara ulaşacağımıza eminiz. ABD’ye ihracatımız ilk 5 ayda yüzde 42’nin üzerinde arttı, AB’ye ihracatımız yüzde 41’lerin üzerinde arttı. Bunlar aslında adım adım bu yolda ilerlediğimizi gösteriyor. DEİK Ticari Diplomasi Ödüllerini layık görülen İş Konseylerimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Ticaret Bakanlığı olarak hepinizi teşekkür ediyorum. Türkiye’yi hep birlikte daha güçlü bir noktaya taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Olpak: “Türkiye’ye küresel ticarette eşik atlatacak yeni kapılar açmaya devam edeceğiz”

Covid-19 salgının tüm dünyada bazı kapıların kapanmasına sebep olmasına rağmen, DEİK’in doğru anahtarla Türk iş dünyası için en doğru kapıları açmayı başardığını vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak, “2020 yılında, Cumhurbaşkanımız, Devlet Başkanlarımız, Bakanlarımız, Büyükelçilerimiz, Ticaret Müşavirlerimiz ve karşı kanat temsilcilerimizin katıldığı 2100 etkinlik yaptık. On binlerce yabancı iş insanıyla görüştük. Covid-19 salgının tüm etkilerine rağmen, 146 İş Konseylerimizle tek vücut olarak küresel ticari diplomasi faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde sürdürdük. Gönül kapıları açık iş dünyası temsilcileri olarak, dünyanın dört bir yanında yeni kapıları çaldık ve bunun için en doğru anahtarları kullandık. Odaklandığımız anahtar kavramlar ise; dijitalleşme, yapay zeka, globalleşmeden glokalleşmeye geçen yeni düzen, kaynak çeşitliliği ve lojistikte ulaşılabilirliğin ön plana çıkması oldu” dedi.

Olpak: “DEİK’in ana omurgasında daima daha fazla ticaret var”

DEİK’in yeni dönemde odaklandığı çalışma alanlarına değinen Olpak, “İş dünyamızın, küresel ticaretten daha fazla pay alması için öncelik vermesi gereken konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD ile ikili ekonomik ilişkilerimizde hala gündemde olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini salgın şartlarında güncelleyerek takip ediyoruz. Amerika’da eyalet tabanlı ve kanaat önderleri hedefli stratejik iletişim çalışmalarımız var. AB çalışmalarımız kapsamında, Tam Üyelik ve Gümrük Birliğinin Güncellenmesi yanı sıra, geçtiğimiz yıl itibarıyla gündeme gelen Yeşil Mutabakat da önemli bir başlığımız. Ticaret Bakanlığımızın çalışmalarını destekleyen DEİK Yeşil Dönüşüm Çalışmamızı da ayrıca önemsiyoruz. Asya-Pasifik Bölgesindeki İş Konseylerimizle, bölge ülkeleriyle ikili ticaretimizi dengeleyerek arttırmak için ASEAN Çalışma Grubunu kurduk. Özellikle Çin’in Kuşak ve Yol projesi özelinde Türkiye’nin lojistik üstünlüğünü korumasına odaklanıyoruz. Afrika Kıtasında geçtiğimiz yıl sonu yürürlüğe giren Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’nın, Türk firmaları üzerindeki olası etkileri, ülkelere ait öngörüleri ve yeni stratejiler oluşturmayı amaçlayan bir çalışmamız var. Ticaret Bakanlığımızın hedefleri arasında yer alan Yurt Dışı Lojistik Merkezleri kurmak da başka önemli bir çalışmamız. Dünya Türk İş Konseyimiz ile yürüttüğümüz diaspora faaliyetlerimiz de tüm hızıyla sürüyor. Dolayıyla ticari diplomasinin tüm enstrumanlarını kullanarak, ülkemiz ve iş dünyamız için daha fazla ticaret sağlayacak çok kapsamlı bir gündemimiz bulunuyor. İçinde bulunduğumuz koşullar dijital ekonomiye geçişi de bir hayli hızlandırdı. Yurt Dışı Girişim Sermayesi Fonlarının Türkiye’deki teknoloji start-up’larına yatırım yapmasını ve Türkiye’deki girişim sermayesi fonlarıyla iş birliklerinin kurulmasını sağlamak için, gelecek Şubat ayında “DEİK Start-up Expo” etkinliğini planlıyoruz. Yakın dönemde iki yeni İş Konseyi daha kuracağız. Paraguay ve Uruguay ile İş Konseyi sayımızı 148’e yükselteceğiz” dedi.

Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nin açılış konuşmalarının ardından, DEİK Başkanı Nail Olpak ile Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 6 kategoride ödüle layık görülen 12 İş Konseyi’ne ödüllerini takdim etti.

Tören, aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

ÖDÜL ALAN İŞ KONSEYLERİ;

SPONSORLUK VE BÜTÇE YÖNETİMİ ÖDÜLÜ

• DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK)

• DEİK/Türkiye- Bulgaristan İş Konseyi

ÜYE İLİŞKİLERİ VE KAZANIMI ÖDÜLÜ

• DEİK/Türkiye-Katar İş Konseyi

• DEİK/ Türkiye- Libya İş Konseyi

MEDYA GÖRÜNÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ

• DEİK/ Türkiye – ABD İş Konseyi (TAİK)

• DEİK/Türkiye – Güney Afrika İş Konseyi

PAYDAŞLARLA İLİŞKİLER ÖDÜLÜ

• DEİK/Türkiye – Rusya İş Konseyi

• DEİK/Türkiye – Tacikistan İş Konseyi

YÜRÜTME KURULU SÜREÇ YÖNETİMİ ÖDÜLÜ

• DEİK/Sağlık İş Konseyi

• DEİK/Türkiye-Bangladeş İş Konseyi

ÜSTÜN PERFORMANS ÖDÜLÜ

• DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi

• DEİK/ Türkiye-Bahreyn İş Konseyi

 

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Haziran 2021
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
seers cmp badge