Güncel Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova ziyareti öncesi basın toplantısı düzenledi

Rusya ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Batı Şeria’ya ilişkin açıklaması hakkında, “Filistinlilerin topraklarında İsrail’in işgal adımlarından bir tanesi olacaktır. Batı Şeria, kesinlikle Filistinlilerin topraklarıdır. Bu konuda bizler Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’ya hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı.

Konuşmasının başında Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konsey Toplantısı’nın sekizincisi için Moskova’ya ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile yoğun bir temas içerisinde olunduğunu, iki ülke iş birliğinin her geçen gün artarak, güçlenerek devam ettiğini kaydetti.

SURİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE BÖLGESEL VE KÜRESEL GELİŞMELERİ ELE ALACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010 yılında tesis edilen Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantıları’nın kurumsal bir özellikle devam ettiğine vurgu yaparak, “Bu toplantı Sayın Putin’le yılbaşından itibaren üçüncü defa yüz yüze bir görüşmeyi gerçekleştireceğimiz buluşma olacaktır. Ziyaret sırasında ikili ilişkilerimizi değerlendireceğiz, Suriye başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeleri ele alacağız” dedi.

Türkiye–Rusya ilişkilerinin ticaretten turizme, enerjiden kültüre tüm alanlarda gelişmeye devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl yüzde 15’lik bir artışla 26 milyar dolara ulaştığını anımsatarak bu rakamın çok daha üzerinde bir potansiyele sahip olunduğuna inandığını dile getirdi.

“TÜRK VE RUS İŞ ADAMLARIYLA BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Ziyareti kapsamında; Türk ve Rus iş adamlarıyla bir araya geleceğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iş adamlarına hitap edeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemlerindeki önemli bir konunun da vize serbestisi olduğunu, öncelikle hususi pasaport hamilleriyle tır şoförleri için vize muafiyetinin acilen uygulamaya geçmesi, sonrasında da bunun tüm vatandaşları teşmil edilecek şekilde genişletilmesinin hedefleri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında Moskova’daki Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda Rusya Devlet Başkanı Putin ile 2019 yılının Türkiye-Rusya karşılıklı kültür ve turizm yılı olmasını kararlaştırdıklarını hatırlatarak, “Bu ziyaretim sırasında Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Bolşoy Tiyatrosunda sahnelenecek Troya Operasıyla etkinliklere start verilmiş olacak. Kültür Sanat faaliyetleri yıl boyunca karşılıklı olarak sürdürülecek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sekizincisi düzenlenecek olan Türkiye–Rusya Üst Düzey İşbirliği Konsey Toplantısı’nın ilişkilerde yeni ufuklar açacağına inandığını belirterek, alınacak kararların, imzalanacak anlaşmaların iki ülke için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“BÜTÜN HAZIRLIKLARIMIZ YAPILMIŞ DURUMDA”

Terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin seçim öncesinde “Bir gece ansızın gelebiliriz” dediği anımsatılarak, “Herhangi bir operasyon da masada olacak mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: “Bütün hazırlıklarımız bizim yapılmış durumda. Yani bütün sınır boyundaki hazırlıklarımız, olması gerekenler, her şeyiyle hazır konumdayız. Ve o sır cümle var ya, işte o sır cümle aynen masadadır. Bir gece ansızın gelmesi gereken veya gelinmesi gereken yere gelebiliriz. Tabi bunlar da bizim yine bu seyahatimizde, özellikle baş başa görüşmemizde, ikili görüşmemizde ele alacağımız konudur, konulardır.”

“İSRAİL’İN 1948’DEN BU YANA YAPTIĞI HER ŞEY YASA DIŞIDIR, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARARLARINA AYKIRIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin İsrail’e ilhakına ilişkin açıklamalarını da “Netanyahu’nun yaptığı her iş bir defa uluslararası hukuka aykırıdır” sözleriyle değerlendirdi.

İsrail’in 1948’den bu yana yaptığı her şeyin yasa dışı, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’yı arkalarına almak suretiyle bugüne kadar hep bu adımları atmışlardır. Nitekim başkent meselesinde attıkları adımlarda da yine başı biliyorsunuz Amerika çekmiştir. Tabii arkasından pek gelen olmamıştır, o ayrı mesele. Yine Amerika’nın dayatmasıyla şöyle birkaç yer bunlara uymuştur. Ve Golan ile ilgili olarak atılan adımda da yine bunu görüyoruz, Batı Şeria’da da yine bunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin attığı adımlara Birleşmiş Milletlerin uymadığını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden buna dair olumlu bir karar çıkmadığını belirterek, “Aynı takım elbiseyle, aynı kravatla vesaire çıkıp Amerika’da bir basın toplantısı yapmak suretiyle âdeta oldu bittiye bu işi getirmek istemeleri ve yarın İsrail’le yapılacak seçim öncesi bir seçim yatırımı noktasından böyle bir adımın atılması ve Orta Doğu’ya maalesef yeniden bir karanlık gelecek bunların hazırlaması kabul edilebilir bir şey değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ziyaretinde bu konuları da görüşeceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kesinlikle Batı Şeria Filistinlilerin topraklarıdır ve bu Filistinlilerin topraklarında İsrail’in attığı işgal adımlarından yine bu bir tanesi olmuş olacaktır. Ve bu konuda bizler bugüne kadar nasıl Filistinlilerin yanında yer aldıysak, yer almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“SEÇİM SÜRECİ BİTTİ, BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ YARGI SÜRECİDİR”

AK Parti’nin, bazı usulsüzlükler olduğu iddiasıyla İstanbul’da tüm oyların sayımı için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracağı yönünde parti yöneticilerinin açıklamalarının anımsatılması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Usulsüzlükler tabii bazı değil neredeyse bütünü usulsüz, böyle bir durum olduğu için zaten bu yola başvuruluyor. Şimdi daha önce de ifade ettiğim gibi, bu işin seçim süreci bitti. Şimdi bundan sonraki süreç bunun yargı sürecidir. Yargı sürecinde de bu işin patronajı biliyorsunuz Yüksek Seçim Kurulu’ndadır. Yani burada Yüksek Seçim Kurulu özellikle tüm siyasi partilerin bu sadece yani AK Parti’ye ait olan bir şey değil. Yani bizler bize gönül vermiş, tüm halkımızın özellikle demokratik haklarını kullanma noktasında onların hukukunu da bizim yine hukuk çerçevesinde koruma mecburiyetimiz var. Şimdi ne diyor vatandaş? Benim hukukumu koru. Çünkü biz burada organize bazı suçların işlendiğini gördük, görüyoruz diyorlar. Şimdi bizler de siyasi parti olarak bu organize suçun örgütlü bazı eylemlerin yapıldığını tespit etmiş durumdayız, tevsik etmiş durumdayız dolayısıyla, zaten Yüksek Seçim Kurulu’na da giderken biz bu belgelerle, bu bilgilerle, hatta hatta televizyon tespitleri var, kamera tespitleri var. Bütün bu tespitlerle beraber nerede, nasıl, ne gibi yolsuzluklar yapılmış veyahut da boş arazilerde, tarlalarda apartmanlar adres olarak gösterilmek suretiyle nasıl oylar kullanılmış bunları göstermek suretiyle herhalde bundan daha müdellel bir şey olabilir mi, daha delillendirilmiş bir şey olabilir mi? Bütün bunlarla beraber bu adımı atacağız. Ortada işte 320-330 bin civarında şu anda geçersiz oy var onlar bir tarafa. Bunun sayımını yapamayız, bunun sayımını yapamaz diyorsanız o zaman bunun ötesinde bir şey var, yapılabilecek hukuk içerisinde bir şeyler var. Tabi bunları da bizim Yüksek Seçim Kurulu’ndan beklememiz en tabi, en doğal hakkımızdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 milyonu aşan seçmenin bulunduğu İstanbul’da 13-14 bin oy farkla seçimi kazandım havasına girmenin kimsenin hakkı ve salahiyeti olmadığını vurgulayarak, “İtiraz mercileri biter, bittikten sonra çıkan neticede başımız gözümüz üstüne deriz olay bu kadar basit” dedi.

“BİZİM İSTANBUL HALKINA TEŞEKKÜR ETMEMİZDEN DAHA DOĞAL, DAHA TABİİ NE OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandık sonuçlarına örgütlü müdahale iddialarına ilişkin bir soru üzerine de “Örgütlü müdahalenin içinde tabi savcılıklara duyurular var o ayrı bir konu onu zaten savcılıklar bunun da gereğini o delillere dayalı olarak yapacaktır, işin o boyutu ayrı, çünkü bu işin hırsızlık boyutu, ama birde sandıkta hırsızlıklar var. Şimdi biz YSK’ya gidiş sandıktaki örgütlü müdahaleye yöneliktir o ayrı bir iş, ama o diğeri ise ayrı bir konu her iki kanaldan bu yürütülecektir. Temennim odur ki en ideal şekilde noktayı koyarız” değerlendirmesinde bulundu.

Seçimi kazananların teşekkür pankartları asmasına, yasalara ters olmadığı takdirde kimsenin bir şey diyemeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün mesele Yüksek Seçim Kurulu’nun noktayı koyduğu o son andır, oraya bakmamız lazım. Ve bunlar bizi çok da rahatsız etmez, biz bu konularda rahatız. Hem ne kadar karşı taraf bunlardan rahatsız oluyorsa da bizim İstanbul halkına teşekkür etmemizden daha doğal, daha tabii ne olabilir” diye konuştu.

 

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Nisan 2019
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
seers cmp badge