Tasarım Beceri Atölyeleri Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada Emine Erdoğan, “Güçlü bir gelecek, iyi kurgulanmış bir eğitim sistemi ile mümkündür. Bu da devlet ve özel sektörün güç birliğini gerektirir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Bilge Kağan İlkokulu’nda düzenlenen Tasarım Beceri Atölyeleri (TBA) Tanıtım Programı’na katıldı.
Programda katılımcılara hitap eden Emine Erdoğan, iyi eğitimli gençlere sahip toplumların, geleceğini garanti altına aldığını, eğitimin; gücü tükenmeyen bir ışık kaynağı gibi her yeri aydınlattığını söyledi.
“TASARIM BECERİ ATÖLYELERİ, ÇOCUKLARA ÖĞRENDİKLERİNİ PRATİĞE DÖKME İMKÂNI SAĞLAYACAK”
Emine Erdoğan, her gün yeni bir dünyaya yeni ihtiyaçlarla uyandıklarını, zamanın eskiye göre çok daha hızlı aktığını ifade ederek yeniliklere ayak uyduranların kazançlı çıkacağını, Tasarım Beceri Atölyelerinin de bu anlamda öncü bir çalışma olduğunu kaydetti.
“Bilgiyle hayat pratiğini birleştirmeyi hedefleyen bu atölyeler, çocuklarımızı hayata hazırlamayı amaç edinmektedir” diyen Emine Erdoğan, sanatla, sporla uğraşmak isteyen çocukların derslerinde başarısız olacağı düşüncesiyle çocukların kendilerine verilen bilgileri ezberleyerek depolamaya başladıklarını, hayattan kopuk şekilde nefes almadan sınav maratonuna hazırlanır hâle geldiğini dile getirdi.
Emine Erdoğan, bilginin eyleme dönüşmediği durumlarda öğrenme heyecanının da olmayacağına işaret ederek, tasarım beceri atölyelerinin, çocuklara öğrendiklerini pratiğe dökme imkânı sağlayacağını, çocukların öğrendikleri bilginin ete kemiğe büründüğünü göreceklerini anlattı.
“BÜYÜK İCATLAR, BÜYÜK ESERLER, BÜYÜK SEVGİLERDEN DOĞAR”
Öğrenme sürecinin anne karnında başladığına dikkati çeken Emine Erdoğan, “İnsan, yaratılışı itibarıyla hayata atılmayı bu kadar geciktiremez. Beklerse melekelerini törpülemiş olur” diye konuştu.
Emine Erdoğan, Tasarım Beceri Atölyelerinin demode eğitim anlayışlarını değiştireceğine olan inancını dile getirerek Türkiye’nin geneline bu okulları yaygınlaştırarak çocukların bilgiyi bilgeliğe dönüştüreceklerini, eğitimi, okulu daha çok seveceklerini söyledi.
İnsanın yaptığı işi sevmesinin önemine dikkati çeken Emine Erdoğan, “Büyük icatlar, büyük eserler, büyük sevgilerden doğar. Çocuklara okulu, okulda geçen zamanı, öğretmen ve akranlarıyla kurduğu ilişkiyi sevdirebilirsek, gerçek öğrenme ortaya çıkar. Tasarım Beceri Atölyelerinde sanat, bilim, kültür, spor ve yaşam bir araya geliyor. Öğrenciler burada takım çalışmalarına dâhil olarak bilgiyi anında eyleme dökme fırsatı bulacak. Böylece sosyal ve kültürel farkındalıkları artacak. Kendini bilen, tanıyan gençler, karar mekanizmalarına da kendilerini hazırlamış olacak” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLAR VE GENÇLER BU ATÖLYELERDE EL VE ZİHİN BECERİLERİNİ GELİŞTİREREK TEKNOLOJİNİN KÖLESİ OLMAKTAN KURTULACAK”
Emine Erdoğan, çocukların ve gençlerin bu atölyelerde el ve zihin becerilerini geliştirerek teknolojinin kölesi olmaktan kurtulacaklarını ifade ederek atölyelerde öğrencilerin farklı alanlarda ustalarla karşılaşmalarına imkân verileceğini, Türk geleneğinde önemli bir yeri olan usta çırak ilişkisinin de böylelikle ihya edilmiş olacağını vurguladı.
Emine Erdoğan, atölye süreçlerinde öğretmenlere büyük sorumluluklar düştüğüne dikkati çekerek, “Kıymetli öğretmenlerimiz, sizler toplumu inşa ediyorsunuz. Sadece derslerde bilgi aktaran değil, öğrencilerin hayatlarına yol çizen rol modellersiniz. Meslek tanımının içinde kutsallık geçen bir işi icra ediyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.
Nurettin Topçu’nun ‘40 yıl öğretmenlik yaptım, mabede nasıl girmişsem sınıfa da öyle girdim. Çünkü muallimlik, ruh sanatkârlığıdır’ sözünü hatırlatan Emine Erdoğan, öğretmenlerin yaptıkları işe gönül vermesi hâlinde başarının yakalanacağını kaydetti.
Emine Erdoğan, yeni metodun en büyük uygulayıcısının öğretmenler olacağını belirterek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a eğitim alanında yeni ufuklar açma gayretlerinden dolayı teşekkür etti.
İş insanlarını, kurumları ve okulları Tasarım Beceri Atölyelerinin sayısının artırılmasına katkı vermeye davet eden Emine Erdoğan, “Güçlü bir gelecek, iyi kurgulanmış bir eğitim sistemi ile mümkündür. Bu da devlet ve özel sektörün güç birliğini gerektirir. Bu hedef doğrultusunda çalışan bütün eğitim camiasına başarılar diliyorum. Bugün diktiğiniz taze fidanların, gelecekte ulu çınarlara dönüşmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Emine Erdoğan, konuşmasının ardından Millî Eğitim Bakanı Selçuk ile atölyeleri gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öğrencilerle tek tek sohbet eden Emine Erdoğan, bazı faaliyetlere de eşlik etti.
Tasarım Beceri Atölyelerinde gelenekten geleceğe geniş bir yelpazede atölye çalışmaları yapılırken, çocuklara halı dokumadan kod yazmaya kadar öğrendiklerini pratiğe dökme imkânı veriliyor.