Güncel Türkiye

IKBY’nin, Mossad’la Masaya Oturarak Verdiği Karar Gayrimeşrudur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İran ve Türkiye’nin Irak’taki muhatabının Merkezî Yönetim olduğunu belirterek, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Kendisini, İsrail’den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Mossad’la masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayrimeşrudur” dedi.

Resmî bir ziyaret için İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gösterilen ev sahipliğine teşekkür eden ve yapılan seçim sonrası yeniden bu göreve seçilen İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem ayının tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olması temennisinde de bulundu.

“TÜRKİYE-İRAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER OLUMLU İSTİKAMETTE”

Gerçekleştirdikleri, Yüksek Düzeyli 4. Stratejik Konsey Toplantısının çok yararlı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel ve turizmle ilgili konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Türkiye-İran arasında son dönemde yapılan üst düzey ziyaretlerdeki artışın; iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu istikamette bir düzeye taşıyacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllar önce belirledikleri 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin son dönemde 10 milyar dolarda kaldığını hatırlattı ve “4. Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyde 30 milyar dolarlık bu hedef, gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu” bilgisini verdi.

“YERLİ PARAYLA ALIŞVERİŞ YAPMA KARARI ALDIK”

Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığından savunma sanayine, her türlü alanda yoğun bir şekilde ilgili kurum ve bakanların çalışmasını teşvik ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şu açıklamaları yaptı: “Merkez Bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki iş birliğiyle finans sektörüne bir canlanma, bir hareketlilik getirme kararına vardık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez Bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelmek suretiyle bu noktadaki anlaşmayı imzalayacaklar. Tabii bunlarla birlikte aynı zamanda, örneğin bankalarımızın İran’da şube açmaları, aynı şekilde İran bankalarının Türkiye’deki şube sürecini zenginleştirmeleri hareketlenecektir.”

“ENERJİ SEKTÖRÜNDE İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke olarak, enerji sektöründe iş birliğini yoğunlaştırma kararlılığını ortaya koyduklarını, kültür ve turizm alanındaki iş birliğine büyük önem verdiklerini ifade etti ve “Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran’a, inanıyorum ki ülkemizden binlerce, on binlerce insan ziyarete gelecektir. Ve şu anda Türk Hava Yolları olarak Türkiye’den İran’a olan seferlerimiz zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran’da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, teşvik edeceğiz” diye konuştu.

“İRAN VE TÜRKİYE’NİN IRAK’TAKİ MUHATABI MERKEZÎ YÖNETİMDİR”

Bölgesel sorunların da gündemlerinde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Özellikle şu anda üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde hâline gelmiş vaziyette. Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin gayrimeşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik. 350 kilometre sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde Merkezî Yönetim, batısında Suriye; Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Ve kendisini İsrail’den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad’la masaya oturularak verilen karar meşru olamaz, gayrimeşrudur. Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer tarafına bir başka malum bir zatı alıp bu şekilde böyle bir adımı atmak, inanıyorum ki Kuzey Irak Yerel Yönetimini yalnızlığa mahkûm edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir.”

Irak’taki muhataplarının Merkezî Yönetim olduğunu ve referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran’ın, gerek Türkiye’nin, gerek Merkezî Yönetimin, ama bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var” açıklamasında bulundu.

“SURİYE’DE ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Aynı şekilde Suriye’de bir üçlü mekanizma olduğunu ve orada da İran-Rusya- Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işlettiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da çatışmasızlık bölgesini önemsediklerini, üçlü mekanizmanın başta DEAŞ olmak üzere özellikle terör örgütlerine karşı mücadelesinin, oradaki mazlum ve mağdur insanların kurtuluşuna vesile olacağına inandığını dile getirdi. “Tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların mücadelesi için, onların kurtuluşu için vereceğimiz mücadele, inanıyorum ki bizler üzerinde önemli bir vecibedir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreç içerisinde ilgili bakanların, silahlı kuvvetlerinin, istihbarat örgütlerinin bölgede her tür çalışmayı yoğun bir şekilde yaptıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını, 24 ve 25 Ekim’de yapılacak Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak ve gösterdikleri ev sahipliği için İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye teşekkürlerini yineleyerek tamamladı.

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ: “ADI NE OLURSA OLSUN TERÖRİZMLE BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

İki ülke arasındaki siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarındaki ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğine değinen İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise iki ülke arasında seyahatleri kolaylaştırmak, ürün transitini hızlandırmak ve ticaret gelişimine yardımcı olmak için iki gümrük kapısının yarından itibaren 24 saat çalışacağını, bir kapının ise teknik sebeplerden dolayı en yakın zamanda çalışmaya hazır olacağını açıkladı.

Terörizmle mücadelenin, Türkiye ve İran’ın en temel amaçlarından biri olduğunun altını çizen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Terörizm herhangi adla ve herhangi yerde olursa olsun iki ülke de onunla mücadele edecektir. İsterse bunun adı DAİŞ, Sayın Erdoğan’ın deyimiyle DAEŞ veya Nusra veya PKK olsun, adı her ne olursa, unvanı her ne olursa olsun terörizmle mücadele edeceğiz. Terörizm şunu bilmelidir ki; bölge güçleri onların bölgedeki gaddarca davranışlarına ve eylemlerine izin vermeyecektir” vurgusunda bulundu. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kendisinin ve heyetinin İran’da bulunmasından dolayı teşekkürlerini de ifade etti.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Avatar

türk patron

GENÇ GAZETECİLER | TÜRKİYE

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Setmarine yachts

Takvim

Ekim 2017
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
seers cmp badge