NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e hareketi öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB konusundaki bir soru üzerine, “Avrupa Birliği’nden kopmak diye bir derdimiz yok. Avrupa Birliği de Türkiye’yi kendi kapısında dilenci mesabesinde göremez, böyle bir hakkı da yok. 54 yıl oldu hâlâ neyi bekliyorlar?” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, “Sizin sevdam dediğiniz partinizde ilk olarak biz ne zaman göreceğiz? A takımı ne zaman belirlenecek? Kabine değişikliği olacak mı? Bir tarih verebilir misiniz bu konuda?” soruna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim A takımı, B takımı yok. Bu seçilenlerin hepsi A takımıdır. Hiçbir ayrım yok. İnşallah seyahatten sonra değerlendirmelerimizi yapıp Merkez Yürütme Kurulumuzu belirlemiş olacağız ve Merkez Yürütme Kurulunu belirledikten sonra da geleceğe yönelik ne gibi adımlar atılacak ve bununla ilgili kongre kapanışındaki teşekkür konuşmamda da ifade ettiğim gibi, bütün bakan arkadaşlarımızdan şöyle altıncı ayın sonuna kadar, yıl sonuna kadar devam edecek bir yol haritasını isteyeceğim” diye konuştu.
“2019 SÜRECİ, ÜLKEMİZ VE MİLLETİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR SÜREÇ”
Bütün bakanlıkların yol sonuna kadar neler yapacağı konusundaki yol haritasını belirleyeceğini, yol haritasının 6 aylık olmayacağını ve 2019’a kadar devam edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her bakan ve bakanlık önümüzde ne var, ne yapacağız, bunları bir defa altındaki tüm çalışma arkadaşlarıyla paylaşacak. Ve bu konuyu da iki yönlü olarak takibi planlıyorum; bir, Cumhurbaşkanlığındaki oluşturacağım bir ekiple. İki, partimizdeki oluşturacağımız bir ekiple bütün bu bakanlıklardaki bu yol haritamızı yakın takibe alacağız. Yani hazırlanan takvim çalışıyor mu, çalışmıyor mu, bütün bakanlıklar bu görevleri yürütüyor mu, yürütmüyor mu, bunları yakın takiple sürdüreceğiz. Zira önümüzde 2019 süreci ülkemiz için, milletimiz için çok çok önemli bir süreç” dedi.
AK Parti Genel Başkan Vekili olarak Binali Yıldırım ile de bu konuları değerlendireceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, olması ve yapılması gerekenlerin kararlaştırılarak adımların atılacağını kaydetti.
“TBMM’DEKİ GRUP TOPLANTILARINA KATILIP KONUŞMALARIMIZI YAPACAĞIZ”
Başka bir gazetecinin, “Genel Başkanlık koltuğunu tekrar devraldınız. Önümüzdeki süreçte partinizin grup toplantılarına Parlamentoya gidecek misiniz?” diye sorması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Parlamentoya gideceğini, grup toplantısı odasında bulunabileceğini belirterek, “Ama tabii ki Meclis salonuna girmek gibi bir durumumuz olmaz. Şu anda benim böyle bir konumum yok. Ama diğer boyutlarıyla bütün grup toplantıları olsun, grup salonu olsun buralardaki çalışmalara katılıp hatta oralarda haftalık konuşmalarımızı da yaparız. Ona mani bir hal yok” diye cevap verdi.
AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER
Aynı gazetecinin “Brüksel’de AB’nin önemli isimleriyle bir araya geleceksiniz. Bu toplantıda Türkiye’nin AB’den temel beklentileri nelerdir?” sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreç içerisinde, iki ayağımız var. Dışişleri, Avrupa Birliğinden sorumlu bakan ayağımız. İki arkadaşımız da burayı takip ediyor. Biz elimizden gelen her şeyi A’dan Z’ye yapıyoruz. Ne gerekiyorsa müktesebat içerisinde bunları yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama karşılığında da tabii bunun karşılığını bekliyoruz. Bunları arkadaşlarımız kovalamaya devam edecekler. Bizim Avrupa Birliğinden kopmak diye bir derdimiz yok ama Avrupa Birliğinin de kendi üzerine düşen görevi herhalde yerine getirmesi gerekir. Avrupa Birliği, Türkiye’yi kendi kapısında adeta dilenci mesabesinde göremez, böyle bir hakkı da yok. Bizim onlara anlatacağımız bu. Yani ‘Siz Türkiye’den ne bekliyorsunuz, ne istiyorsunuz? 54 yıl oldu hâlâ neyi bekliyorsunuz?’ Ben şunu biliyorum, Avrupa Birliği, ‘Türkiye kendisi çekilsin’, bunu bekliyor havasında. Biz de ‘Böyle bir şey varsa kararı siz verin, kararı siz verirseniz işinizi zorlaştırmayız’ diyoruz. Olay bu. Şimdi bu görüşmelerde de bunlar gündeme gelince bunu söyleyeceğiz. ‘Siz ne bekliyor, ne istiyorsunuz?’ Bunu konuşacağız. Bizim de olmazsa olmazımız da değil, onu da bilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Avusturya’nın NATO ülkeleriyle ortak eğitim programlarına katılmasını veto edeceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Bloke eden bloke olur, olay bu kadar basit” diye konuştu.
SİYASETTE FETÖ TEMİZLİĞİ
“Siyasette FETÖ temizliği yapılmadığı” iddiaları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliye kararına ilişkin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Siyasette bu temizliğin yapılmadığını iddia eden bunu somut olarak ortaya koyması lazım. Hep söyleriz, hukukta bir kaide var, ‘Müddei, iddiasını ispatla mükelleftir.’ Kimse bu söyle. Kalkıp İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın damadını söylüyorsan, tamam bu konu yargıyla alakalı bir konu. Yargı bu arada şu anda denetimli serbestlik kararı vermiş, bunun beraatine karar vermemiş. Yargılama süreci devam ediyor ve denetimli serbestlikle bırakılmış vaziyette. Dolayısıyla bu yargıyla alakalı bir sorun. Bunu kalkıp da şu anda siyasi partinin içerisinde herhangi bir konumu, görevi, yeri olmadığı halde bu şekilde, yani AK Parti’ye fatura kesmeye kalkmak kimsenin haddine değil. Önce bunlar kendi içlerindeki işleriyle uğraşsınlar, onları temizlesinler.”
ALMANYA’NIN İNCİRLİK ÜSSÜ’NDEN ÇEKİLME KARARI
FETÖ’cü 10 subayın Almanya’ya siyasi sığınma talebinde bulunması ve Alman askerlerinin İncirlik Üssü’nden çekilmesi tartışmalarına ilişkin de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuyla alakalı bize gelmiş bir şey yok. ‘Biz Ürdün’e gidiyoruz, gitmiyoruz’, buna benzer bize ulaşmış herhangi bir şey yok. Hatta geçenlerde gündemlerinde böyle bir şey olmadığına dair Alman yetkililerin açıklaması var. Böyle bir şey de eğer yapacak olurlarsa bizim için çok da böyle önemli bir sorun değil bu. Giderlerse biz ‘güle güle’ deriz, başka bir şey değil” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’cü subaylar konusunun ise Almanya’nın sorunu olduğunu belirterek, “Zaten alışmış onlar teröristleri kabule, 10 terörist daha kabul etmiş ne olur. Biz de tabii ki kovalamaya devam ederiz” diye konuştu.